فیس پلیت چیست – نقش فیس پلیت در ترانکینگ
شاید شما هم ندونید فیس پلیت چیست و چه کاربردی در شبکهی شما داره. فیس پلیت یکی از متعلقات ترانکینگ هست که به نظم و زیبایی کابلکشی شبکهی شما خیلی کمک میکنه. معمولا ترانکینگها رو میشه هر کجایی از شبکه که بخواید نصب کنید. هدف از نصب ترانکینگ مدیریت بهتر و حفاظت بیشتر از کابلهاست. کسانی که در کار ساخت شبکه هستند، میدونند که طراحی درست و امنیت در کابلکشی شبکه چقدر اهمیت داره. درسته که ترانک میتونه تا حد زیادی این انتظارات رو برآورده کنه؛ اما، به تنهایی کاربرد چندانی نداره و باید حتما متعلقاتش رو هم بخرید. انواع مختلفی از تجهیزات مربوط به ترانکینگ در بازار موجوده که فیس پلیت هم یکی از اوناس. در این مقاله میخوایم دربارهی این موضوع صحبت کنیم که فیس پلیت چیست. و ببینیم این وسیله چطور میتونه به طراحی بهتر شبکهی ما کمک کنه.
فیس پلیت در ترانکینگ چه نقشی دارد ؟
اگر با ترانکینگها آشنا باشید فهمیدن اینکه فیس پلیت چیست، براتون کار سختی نیست و حتما اونا رو دیدید. همونطور که میدونید ترانکینگها در مسیر کابلها میتونن به ورودی و خروجی یعنی همون کلید و پریز مجهز بشن. منظور از فیس پلیت پریزهایی هست که برای سوکتهای شبکه طراحی شدند. به عبارت دیگه قاب پریزهای کابل شبکه که برای سوکتهای شبکه و کیستونها استفاده میشه رو فیس پلیت میگن. اسم دیگهی فیس پلیت هم قاب پریز شبکه هست. نکتهای که وجود داره اینکه که فیس پلیت فقط یک پوستهاس. این پوسته روی مسیر کابل قرار میگیره و مستقل از کابلکشی باید نصب بشه.
فیس پلیت روی جعبههای کلید و پریز روی ترانکینگ نصب میشه. نصب این وسیله معمولا به صورت سطحی یا توکار هست. نوع سطحی معمولا روی سطح دیوارها نصب میشه. ولی نوع توکار رو باید در داخل دیوار نصب کنید و از قبل محل نصبش مشخص باشه. این وسیله رو میشه هر کجایی که یک وسیله از یک کامپیوتر معمولی گرفته تا یکی از تجهیزات اکتیو شبکه که باید به شبکه متصل بشه، استفاده کرد. معمولا این وسیله برای همه نوع کیستون کاربرد داره.
شکل کلی یک فیس پلیت دقیقا شبیه پریزهای برق هست با این تفاوت که وسط اون برای نصب کیستون و سوکت طراحی شده. معمولا روی ورودی کیستونها و سوکتها یک شاتر هم وصل شده که از ورودی هر شی خارجی و گرد و غبار به داخل اون جلوگیری میکنه. حالا بنظرتون جنس بدنه فیس پلیت چیست؟ این محصول معمولا از جنس پلاستیک یا پی وی سی ساخته شده و مقاومت خوبی داره. انتخاب این متریال برای فیس پلیت برای همخوانی این قطعه با سایر تجهیزات ترانکینگ هم هست.
اما ببینیم مزیت استفاده از فیس پلیت چیست؟ استفاده از فیس پلیت در ترانکینگ باعث میشه که شما کیستونهای شبکه رو خیلی منظم در داخل کابلکشی خودتون قرار بدید. این کار از آسیبهای فیزیکی اون هم جلوگیری میکنه. از طرف دیگه با کمک فیس پلیت شما میتونید در هر جایی از شبکه که نیاز شد یک ورودی کابل قرار بدید و تجهیزاتتون رو بهش متصل کنید. سومین مزیت مهم فیس پلیت هم اینه که این قاب پریز شبکه قابلیت ایجاد یک ورودی اشتراکی برای چند وسیله رو فراهم میکنه. یعنی شما میتونید بدون نیاز به تجهیزات اضافه، همزمان چندین دستگاه را به شبکهی خودتون وصل کنید.
انواع فیس پلیت ترانکینگ
خب تا اینجا فهمیدیم که فیس پلیت چیست و چرا باید در ترانکینگ از اون استفاده بشه. اما بیاید دربارهی انواع فیس پلیت صحبت کنیم. این وسیله برای مکانهای مختلفی طراحی شده و کاربردهای متفاوتی داره. بنابراین انواع مختلفی از اون رو میتونید در بازار ببینید. به طور کلی فیس پلیتها رو بر اساس شکل ظاهر و سایزشون به دستههای مختلفی تقسیم میکنن.
فیس پلیتها بر اساس سایز به دستههای زیر تقسیم میشن:
- فیس پلیت تک پورت
- فیس پلیت دو پورت
- فیس پلیت سه پورت
- فیس پلیت چهار پورت
- فیس پلیت شش پورت
البته این نوع فیس پلیتها رایجترین انواع اون هستند و سایزهای دیگهای مثل پنج پورت هم ممکنه در بازار موجود باشه. رایجترین سایزها از بین این مدلها هم فیس پلیتهای تک پورت و دو پورت هستند.
در یک دستهبندی دیگه، فیس پلیتهای از نظر شکل ظاهری به چندین نوع تقسیم میشن. ببینیم از نظر طراحی انواع مختلف فیس پلیت چیست؟
- فیس پلیت ساده یا تخت: این نوع فیس پلیت یکسری ورودی پورت ساده روی خودشون دارند و شما میتونید کیستونها رو روی اون به راحتی سوار کنید. در نوع ساده، کیستونها روی فیس پلیت فیکس میشن و کاملا ثابت هستند.
- فیس پلیت زاویه دار: در نوع زاویه دار، ورودیهای کیستون به شکل رو به پایین یا در موارد خاص رو به بالا وصل میشن. به عبارت بهتر کیستونها زاویه دار هستند. مزیت این نوع فیس پلیت اینه که کابلها جهتشون به سمت پایینه و کمتر دچار آسیب میشن.
- فیس پلیت چرخان: این نوع فیس پلیت رو کمتر میتونید در بازار ببینید. در واقع این مدل نوع خاصی از فیس پلیت هست که برای مکانهایی به کار میره که تجهیزات جابجا میشن و کابل باید آزادانه حرکت کنه. فیس پلیتهای چرخان قابلیت چرخش در جهتهای بالا و پایین رو دارند.
کاربرد انواع فیس پلیت
خب حتما متوجه شدید که کاربرد فیس پلیت چیست و کجا باید ازش استفاده کنیم. این وسیله برای کاربردهای زیر استفاده میشه:
- برای مراکز داده، اتاقهای مرکزی، امکانات صنعتی و… .
- کابلکشیهای افقی و برای تجهیزات انتقال داده.
- برای هر نوع خروجی چند کاربره.
- برای هر نوع کیستون با مشخصات استاندارد.
- برای نصب تجهیزات رسانههای سینمای خانگی، دفتر، اتاق کنفرانس، پروژکتورها و… به شبکه.
- برای اتصال تجهیزات صوتی، داده، ویس، ویدیو و فیبر نوری به شبکه.
و به طور کلی انتقال هر نوع دادهای که قراره از طریق شبکه انجام بشه از طریق ورودی و خروجی فیس پلیت انجام میشه.
حرف آخر
وقتی که شما قصد راهاندازی یک شبکه رو دارید، باید برای ورودی دستگاهها به مسیر شبکه یعنی کابلها از فیس پلیت استفاده کنید. انواع مختلفی از تجهیزات در شبکههای باسیم وجود داره که نیاز به اتصال به شبکه دارند. برای اتصال این تجهیزات شما باید از متعلقات ترانکینگ از جمله فیس پلیت استفاده کنید تا اتصالی محکم و پایدار ایجاد کنید. از طرف دیگه این تجهیزات به شما کمک میکنند تا کابلها رو نشانهگذاری کنید و مدیریت بهتری روی کابلهای شبکه و تجهیزات داشته باشید.
معمولا فیس پلیتها قسمتی رو برای علامتگذاری و لیبل کابل هم روی خودشون دارند. این کار باعث میشه که راحتتر بتونید کابلها رو از هم تفکیک کنید. در این مقاله یک آشنایی کلی و کامل از فیس پلیتها ارائه دادیم و گفتیم که کاربرد فیس پلیت چیست. امیدواریم که با خوندن مقاله شناخت خوبی از این وسیلهی کوچیک اما ضروری پیدا کرده باشید.
سوالات متداول
خیر برای کابلهای تلفن یا همون سوکتهای rj11 هم فیس پلیتهایی در بازار موجود هست. حتی شاید جالب باشه براتون که بدونید برای ورودیهایی مثل usb هم فیس پلیتهایی طراحی شدند که میتونید به کابلها و تجهیزات متصل کنید.
بلنک پلیت هم نصبی مشابه فیس پلیت داره، ولی از نظر ظاهری هیچ درگاهی روی اون نیست. این وسیله برای زمانی استفاده میشه که یک کابل شبکه دیگه قابل استفاده نباشه و بخوایم ورودی اون را در ترانک مسدود کنیم.
تشکر