معرفی و بررسی

آشنایی با انواع تجهیزات پسیو شبکه

با گسترش نقش اینترنت، نقش شبکه و استفاده از شبکه‌های کامپیوتری هم پررنگ شد. در حال حاضر هزاران شبکه وجود دارن که از تجهیزات شبکه ساخته شدن. تجهیزات شبکه به‌طور کلی به دو دسته‌ی تجهیزات اکتیو (فعال) و تجهیزات پسیو (غیرفعال) تقسیم میشن. در ادامه شما رو با انواع تجهیزات پسیو شبکه آشنا می‌کنیم.

محتویات فهرست

کاربرد تجهیزات پسیو شبکه

انواع تجهیزات پسیو شبکه زیرساخت شبکه رو تشکیل میدن، دقیقا مثل ستون یک ساختمان. این تجهیزات در کیفیت، نحوه‌ی عملکرد و مدیریت شبکه نقش اساسی دارن. برای مثال کابل شبکه یکی از مهم ترین تجهیزات پسیو شبکه است که بستری برای انتقال دیتا فراهم می‌کنه. این کابل در سرعت و میزان پهنای باند پوشش داده شده در شبکه تاثیر مستقیم داره. همچنین تجهیزاتی مثل رک و پچ پنل در نظم، مدیریت بهتر، عیب‌یابی سریع و امکان توسعه‌ی شبکه تاثیر دارن.

انواع تجهیزات پسیو

مهم‌ترین تجهیزات پسیو شبکه شامل کابل، پچ کورد، پچ پنل، داکت، ترانکینگ، سوکت، کیستون و رک میشه که هرکدوم رو در ادامه به‌صورت جدا معرفی و بررسی می‌کنیم.

1- کابل

کابل شبکه یکی از انواع تجهیزات پسیو شبکه

کابل شبکه برای انتقال اطلاعات در شبکه استفاده میشه. این کابل‌ها به دو دسته‌ی کابل مسی (برای فواصل کوتاه) و فیبر نوری (برای فاصله‌های طولانی) تقسیم میشن. کابل‌های مسی مرسوم در شبکه، کابل‌های زوج به‌هم تابیده هستن که از چهار سیم با رنگ‌های مختلف دو به دو به هم تابیده تشکیل شدن. کابل‌های زوج به‌هم تابیده بر اساس محافظت در برابر ایجاد نویز به انواع بدون شیلد (UTP) و با شیلد و فویل (SFTP) تقسیم میشن. علاوه بر این بر اساس سرعت انتقال اطلاعات و پهنای باند به دسته‌بندی‌های مختلف Cat5، Cat5e، … و Cat7 تقسیم میشن.

3- پچ کورد

پچ کورد شبکه یکی از انواع تجهیزات پسیو

انواع پچ کورد شبکه کابل‌های شبکه‌ای هستن که در اندازه‌‌های معین مثل 1 یا 2 متر به فروش میرسن و دو سر اون‌ها به سوکت شبکه‌ی RJ-45 وصل شده. استفاده از پچ کوردها راحته، به این دلیل که نیاز نیست برای اتصال زمانی صرف نصب سوکت به دو سر کابل بشه.

3- داکت و ترانکینگ

داکت و ترانکینگ

داکت و ترانکینگ دو نوع از انواع تجهیزات شبکه هستن که برای نظم بخشیدن، جلوگیری از به هم پیچ خوردن و محافظت از کابل‌های شبکه در برابر عوامل محیطی در کابل‌کشی‌های روکار استفاده میشن. این دو در جنس‌های مختلفی تولید میشن، ولی جنس اکثرشون از پلاستیکه.

به ترانکینگ‌ها ترانک هم گفته میشه.

داکت و ترانکینگ در برابر رطوبت و آب مقاوم نیستن و در محیط‌های سقف‌دار استفاده میشن.

تفاوت داکت و ترانکینگ

ترانک‌ها معمولا بزرگ‌تر هستن و حجم کابل‌های بیشتری از خودشون عبور میدن. علاوه بر این امکان نصب کلید و پریز هم روی ترانکینگ وجود داره.

4- سوکت

سوکت شبکه یکی از انواع تجهیزات پسیو

سوکت‌ها به دو دسته‌ی کلی سوکت شبکه و سوکت تلفن تقسیم میشن. سوکت شبکه به دو سر کابل شبکه متصل میشه تا بتونیم اون کابل رو به تجهیزاتی مثل روتر، سوییچ و… وصل کنیم.

سوکت شبکه‌ای که به دو سر کابل‌های شبکه وصل میشه، RJ-45 هست.

این سوکت 8 عدد پین داره که طبق دو استاندارد رنگ‌بندی T-568A و T-568B 8 رشته سیم کابل به اون‌ها متصل میشن.

تمام دسته‌بندی‌هایی که برای کابل شبکه وجود داره در سوکت هم موجوده. دقت کنید که استاندار کابل و سوکت یکی باشه. مثلا برای کابل Cat6 از سوکت Cat6 استفاده بشه.

5- کیستون

کیستون شبکه

کیستون یا پریز شبکه در شبکه نقش رابط رو داره. کیستون دو بخش داره، یک ورودی که کابل شبکه بهش وصل میشه و یک خروجی که به پورت مادگی RJ-45 متصل میشه. کیستون‌ها مثل کابل و سوکت در انواع UTP، STP و… و استاندارهای مختلف Cat تقسیم بندی میشن. در زمان انتخاب کیستون توجه کنید که نوع کیستون‌ها با تجهیزات دیگه مثل کابل و پچ پنل یکی باشه.

بعضی از کیستون‌ها قابلیت قفل شوندگی دارن، این قابلیت امکان متصل کردن کابل‌ها بدون ابزاری برای پانچ کردن رو میده.

6- رک

رک شبکه

رک محفظه‌ای فلزیه که تجهیزات سرور و شبکه مثل سوئیچ، روتر و… در اون نگهداری میشه. دلیل این کار هم جلوگیری از آسیب دیدن تجهیزات، مدیریت راحت‌تر و ایجاد تهویه‌ای مناسب برای اون‌هاست. رک‌ها در اتاق‌های سرور و شبکه استفاده میشن و به دو دسته‌ی کلی رک ایستاده و رک دیواری تقسیم میشن.

رک‌های ایستاده روی زمین قرار می‌گیرن. از لحاظ سایز بزرگ‌تر هستن (از 12 تا 47 یونیت) و تجهیزات بیشتری رو در خودشون جا میدن.

رک‌های دیواری توسط ماژولی به دیوار نصب میشن. سایز رک‌های دیواری از 4 یونیت تا 12 یونیت هست و حجم و وزن کمتری از تجهیزات رو تحمل می‌کنن.

به واحد اندازه‌گیری ارتفاع رک، یونیت میگن. هر یونیت معادل ۴٫۴۴۵ سانتی‌متره. رک‌ها متعلقات یا لوازم جانبی زیادی دارن که به مدیریت بهتر تجهیزات و محافظت از اون‌ها کمک می‌کنن. از متعلقات رک میشه به فن، سینی رک، لایت پنل، قفل رک، چرخ رک و پاورماژول اشاره کرد.

7- پچ پنل

پچ پنل شبکه

پچ پنل شبکه یکی از انواع تجهیزات پسیو شبکه است که بودنش الزامی نیست ولی نبودش ممکنه در آینده باعث هدر دادن وقت و هزینه بشه. پچ پنل قطعه‌ای مستطیلیه که تعداد زیادی پورت مثل 12 و 24 عدد روی اون قرار گرفتن. این قطعه رابطی بین کابل و تجهیزات اصلیه. کابل‌ها به جای اتصال مستقیم به این تجهیزات در یک مکان جمع میشن و وارد پچ پنل میشن. این کار باعث میشه تا در زمان توسعه‌ی شبکه، وارد شدن یک کلاینت جدید دردسر زیادی نداشته باشه. علاوه بر این‌ها شماره گذاری پورت‌ها در پچ پنل به مدیریت بهتر کابل‌ها کمک می‌کنه.

پچ پنل‌ها بر اساس جنس، تعداد پورت‌ها، ماژولار بودن یا نبودن، شیلددار بودن یا نبودن و… به دسته‌های مختلفی تقسیم میشن.

پچ پنل ماژولار قابلیت این رو داره که کیستون‌های مختلف برق و شبکه بهش وصل بشن. علاوه بر این در صورت خراب شدن یک کیستون نیاز به تعویض کل پچ پنل نیست.

برندهای معروف تولید کننده تجهیزات پسیو شبکه

برندهای زیادی انواع مختلف تجهیزات پسیو شبکه رو با مشخصات خاصی تولید می‌کنن. از معروف‌ترین و با کیفیت‌ترین این برندها میشه به البرز، دانوب، سوپیتا، لگراند و پایا سیستم اشاره کرد.

حرف آخر

در این مقاله به بررسی انواع تجهیزات پسیو شبکه پرداختیم و دیدیم که هر کدوم وظیفه‌ای مهم بر عهده دارن. در صورت نبود یکی از انواع تجهیزات پسیو شبکه ، ممکن هست تا با خسارت‌های جبران ناپذیری مواجه بشیم. در نتیجه تا می‌تونید با این تجهیزات آشنا بشید و از اون‌ها در مدیریت و ارتقای‌ شبکه کمک بگیرید. مرسی از همراهیتون.

سوالات متداول

تجهیزات پسیو شبکه در چه مکان‌هایی بیشتر استفاده می‌شود؟

این تجهیزات اغلب در شبکه‌های بزرگ و تخصصی، شبکه‌های کوچک، بانک‌ها و هر فضایی که در آن شبکه کشی وجود دارد استفاده می‌شود.

در تجهیزات پسیو شبکه، کابل و پچ کورد چه تفاوتی با هم دارند؟

کابل شبکه و پچ کورد از لحاظ ماهیت هیچ تفاوتی با هم ندارند. به صورت کلی 2 تفاوت دارند:
1. متراژ؛ پچ کورد در کارخانه در متراژهای مشخصی به تولید می‌رسند.
2. سوکت: پچ کورد در کارخانه سوکت زده می‌شود ولی کابل شبکه هیچ سوکتی ندارد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا