انواع متعلقات رک و کارایی آن ها
در این مقاله قصد داریم به معرفی انواع متعلقات رک بپردازیم تا شما بیشتر با این مجموعه تجهیزات شبکه آشنا بشید. همونطور که میدونید، انتخاب سختافزار شبکه یکی از کارهایی مهمیه که نقش زیادی در عملکرد شبکه داره. بنابراین چیزی که مهمه اینه که این سختافزار را درست انتخاب کنید. رک به عنوان قلب شبکهی شما نقش خیلی مهمی در شبکه بازی میکنه.
آشنایی با انواع متعلقات رک به شما کمک میکنه که بتونید رک شبکه را خیلی کاربردی و عملیاتی بسازید. با این کار ضمن اینکه عملکرد رک شبکه بهتر میشه، بلکه امنیت و مدیریت اون هم بهبود پیدا میکنه. در این مقاله قصد داریم به بررسی متعلقات رک بپردازیم و ببینیم خرید چه تجهیزاتی برای رک شبکه مهمه و باید حتما بهشون توجه کرد.
آشنایی با انواع متعلقات رک شبکه
قبل از اینکه بریم سراغ انواع تجهیزات داخل رک، بهتره رکها را بهتر بشناسیم و ببینیم رکها چه انواعی دارند. رک شبکه به کابینتهایی گفته میشه که تجهیزات مهم شبکه از قبیل سرور، سوئیچ، روتر و… داخلش نگهداری میشه. یک رک شبکه ضمن اینکه به مرتب و منظم بودن تجهیزات شبکه کمک میکنه، امنیت اونا رو تا حد زیادی افزایش میده. همچنین رکها برای جلوگیری از آسیب رک از عوامل محیطی میشه. یکی از مهمترین و اصلیترین کاربردهای رک شبکه، مدیریت بهتر تجهیزات شبکهاس. با کمک رک شبکه شما میتونید خیلی راحت تجهیزات را تغییر و جابجا کنید. یا اینکه دستگاههایی را اضافه یا کم کنید. رکها از نظر کاربردی که دارند، به سه دسته تقسیم میشن:
- رک ایستاده: سادهترین و رایجترین نوع رک، رکهای ایستاده هستند. این نوع رک برای استفاده در اتاق و فضای داخلی به کار میره. رکهای ایستاده محفظههایی مستطیل شکل هستند که ظرفیتهای مختلفی دارند. معمولا از این رکها برای شبکههای بزرگ و دیتاسنترها استفاده میشه.
- رک دیواری: نوع دیگهای از رکها، دیواری هست. این نوع رک همونطور که از اسمش مشخصه برای نصب روی دیوار استفاده میشه. جاهایی که تجهیزات رک زیاد نیست یا اینکه میخوایم از دسترس افراد دور بمونه از رک دیواری استفاده میشه. رکهای دیواری معمولا در کنار سقف و جایی دور از دسترس افراد نصب میشه.
- رکهای اوت دور: منظور از رک اوت دور، رکی هست که در فضای بیرونی نصب میشه. این نوع رک باید فاکتورهای حفاظتی داشته باشه تا بتونه در برابر عوامل محیطی مثل گرما، فشار، ضربه، نور، مواد شیمیایی و… مقاومت کنه. رکهای اوت دور به لحاظ خصوصیات ظاهری تفاوت چندانی با رک ایستاده ندارند؛ غیر از اینکه قابلیت اتصال به زمین یا دیوار را دارند. همچنین جنس بدنهی این رکها هم مقاومتره.
به طور کلی انواع متعلقات رک برای این نوع رک با هم تفاوت چندانی نداره. کاربرد متعلقات رک برای هر سه نوع رک یکسانه؛ ولی ممکنه به لحاظ ظاهری هر وسیلهای برای هر نوع رک با نوع دیگه فرق داشته باشه. اما بریم ببینیم انواع متعلقات رک چه چیزهایی هستند و هر کدوم چه ویژگیهایی دارند:
سینی رک
منظور از سینی رک، طبقاتی هست که داخل رک نصب میشن تا تجهیزات روی اونا قرار بگیرن. معمولا تمام وسایل داخل رک باید به شکل منظم روی این طبقهها گذاشته بشه. این سینیها به دو شکل ساخته میشن، ثابت و متحرک. نوع ثابت همونطور که از اسمش مشخصه، به بدنهی رکها پیچ میشن و قابل حرکت نیستند. معمولا برای تجهیزاتی که نیاز به جابجایی یا تغییر ندارند، از این نوع سینی استفاده میشه. سینیهای ثابت رک یا با دو پیچ در ابتدا و انتها یا با چهار پیچ در چهار طرف به بدنهی رک وصل میشن. بسته به اندازهی رک، این سینیها اندازههای مختلفی دارند.
نوع دیگهی سینیهای رک، سینیهای متحرک هستند. این نوع سینی برای تجهیزاتی استفاده میشه که زیاد کاربرد دارند یا دائما باید تغییر داده بشن. سینیهای متحرک قابلیت جابجایی دارند و معمولا به شکل کشویی به داخل و خارج کشیده میشن. این نوع سینی هم با عمقهای مختلفی در بازار وجود دارند و شما باید سایز متناسب با رک خودتون را بخرید.
فن رک
همونطور که میدونید، سرور دائما در حال کار کردن هست و معمولا خیلی زود داغ میشه. داغ شدن یکی از عوامل اصلیه که مستقیما روی عملکرد سرور تاثیر میزاره. بنابراین خنکسازی فضای داخل رک یکی از کارهای مهمی هست که باید انجام بشه. فن رک وسیلهای هست که این کار را انجام میده. فنها نه تنها دمای سرور را کاهش میدن، جلوی نفوذ گرد و غبار به داخل رک را هم میگیرن. یکی از فاکتورهایی که در موقع خرید فن رک باید در نظر داشت، سر و صدای فن هست. یک فن رک باید تا حد امکان بیسر و صدا باشد. خصوصا برای سیستمهای داخلی که در اتاقهای پرتردد نصب میشن.
برای دیتاسنترهایی که حجم پردازش و داغ شدن تجهیزات زیاده، بهتره به جای فنهای مکانیکی از فنهای خنک کنندهی مایع استفاده بشه. این فنها قدرت بیشتری برای خنک کردن هوای داخل و اطراف رک دارند. فن رک از یک یونیت فن و یک سینی فن تشکیل شده. یونیت فن همون پروانهی فن هست که کار خنک کردن را انجام میده. سینی فن هم یک دیوارهای هست که فن روی اون نصب میشه.
پاور ماژول
یکی دیگه از انواع متعلقات رک، پاور ماژول هست. این وسیله که بهش pdu هم گفته میشه برای توزیع برق متناسب بین تمام تجهیزات رک شبکه استفاده میشه. پاور ماژول از یکسری خروجی برق که به صورت افقی کنار هم قرار گرفتن تشکیل شده. کاربرد اصلی پاور ماژول همون توزیع برقه؛ ولی انواع مختلف این پاور ماژولها برای کنترل و مدیریت توزیع برق در دیتاسنترها به کار میرن. پاور ماژولها را میتونید به دو شکل افقی یا عمودی به دیواره یا درب رک نصب کنید. انواع مختلفی از پاور ماژولها در بازار موجوده که بسته به ظرفیت شبکه و کاربردش باید نوع مناسب را انتخاب کنید.
سادهترین نوع پاور ماژول نوع بیسیک هست که هم ارزانه و هم مطمئن. این وسیله هیچ قابلیت کنترل و مانیتوری نداره ولی برای توزیع برق بین چندین رک گزینهی مناسبیه. نوع دیگه پاور ماژولهای مترد هست که میتونه سطح بار را مانیتور کنه. نوع مترد برای جلوگیری از اورلود کاربرد داره. پاور ماژول مانیتور شده نوع دیگهای از پاور ماژول هست که امکانات نظارتی بیشتری داره. این نوع قابلیت نظارت از راه دور را هم فراهم میکنه. همچنین میزان مصرف برق دستگاهها هم در این نوع نمایش داده میشه.
انواع پیشرفتهتر پاور ماژول نوعهای سوئیچی هستند که قابلیت قطع و وصل از راه دور، نمایش جزییات بیشتر، قابلیت انتقال دیتا، استفادهی خودکار از منبع تغذیه دوم در صورت قطعی و… را دارند. پاور ماژولهای موجود در بازار با تعداد پورت یا همون ورودی خروجیهای متفاوتی موجودند. از رایجترین پاور ماژولها میشه به پاور ماژولهای 3، 6، 8 و 9 پورت اشاره کرد.
پچ پنل رک
از دیگر انواع متعلقات رک میشه به پچ پنل اشاره کرد. این وسیله برای مدیریت کابلها به کار میره. پچ پنل یک قطعهی فلزیه که میشه به جای اتصال مستقیم تجهیزات به پورتهای شبکه، از اونا استفاده کرد. یعنی این وسیله واسطهای هست بین تجهیزات شبکه و خروجیهای پورتها. کار این قطعه مدیریت راحتتر کابلهای شبکه هست. با کمک پچ پنل شما میتونید هر پورتی را در جای مناسب نصب کنید و بر اساس مکان نصب کابل، وسیله را تشخیص بدید. یعنی با این وسیله امکان جابجا شدن کابلها یا در هم گره خوردن اونا خیلی کم میشه.
یکی دیگه از مزایای پچ پنل امکان افزایش تعداد تجهیزاته. یعنی شما میتونید در آینده تجهیزات بیشتری به شبکهتون اضافه کنید، بدون اینکه نگران پیچیدگی کابلها باشید. همچنین عیبیابی کابلها هم با استفاده از این وسیله خیلی راحتتر میشه. خیلی خلاصه میشه گفت پچ پنل از جمله انواع متعلقات رک غیرضروری هست؛ ولی وجودش میتونه خیلی به کارایی و کیفیت شبکهی شما کمک کنه. پچ پنلها با تعداد پورتهای مختلف تولید میشن و شما میتونید بسته به تعداد تجهیزاتتون پچ پنل مناسب را بخرید.
دماسنج رک
یکی دیگه از انواع متعلقات رک که حضورش در رک خیلی الزامیه، دماسنج هست. دماسنج برای بررسی و تنظیم دمای داخل رک استفاده میشه. بالا رفتن دمای داخلی رک اصلا اتفاق خوبی نیست و ممکنه به تجهیزات داخلی آسیب بزنه. بنابراین وجود یک دماسنج به شما کمک میکنه که بتونید دما را به خوبی کنترل کنید. معمولا این دماسنجها دیجیتالی هستند. دماسنجهای رک را طوری تنظیم میکنند که در صورت بالا رفتن دمای رک، فنها را روشن کنه. در این دماسنجهای هوشمند شما میتونید درجه دمای آستانه برای روشن شدن فنها را هم مشخص کنید.
پنل آزاد
پنل آزاد یا بلنک پنل یکی دیگه از انواع متعلقات رک شبکه هست که برای پر کردن فضاهای خالی استفاده میشه. بلنک پنل یک قطعهی فلزی سادهاس و هیچ جزییات خاصی داره. این قطعه را در قسمت جلویی یک محفظهی رک نصب میکنند. با این کار امنیت رک بیشتر میشه و داخل رک نمای بهتری پیدا میکنه. معمولا ارتفاع یک بلنک پنل به سه تا چهار یونیت هم میرسه.
لایت پنل
لایت پنل هم از دیگر انواع متعلقات رک شبکه هست که وجودش ضروری نیست؛ ولی خیلی به درد میخوره. لایت پنلها یک سری چراغهای LED یا یک لامپ مهتابی هستند که داخل رک نصب میشن. این چراغها روشنایی داخل رک را تامین میکنند و رنگهای مختلفی از اونا داخل بازار موجوده. لایت پنلها بیشتر برای جاهایی کاربرد دارند که تجهیزات شبکه باید دائما کنترل بشن. یا جاهایی که تجهیزات مانیتور دارند و باید وضعیت اونا مرتب بررسی بشه.
پنل LCD
این پنل هم یکی از انواع متعلقات رک در شبکههای گسترده و حرفهای هست. این پنل از ماوس، کیبورد و یک مانیتور تشکیل شده. پنل ال سی دی یا داخل خود رک روی یک سینی رک متحرک قرار میگیره یا در قسمت جلویی روی یک پایه نصب میشه. کار این وسیله مدیریت تجهیزاته.
چرخ رک
یکی از انواع متعلقات رک که برای رکهای ایستاده قابل استفادهاس، چرخ رک هست. این چرخها برای جابجا کردن رک کاربرد دارن. معمولا رکهای ایستاده ظرفیت زیادی دارند و جاهایی استفاده میشن که تجهیزات سنگین داریم. نصب چرخ زیر این رکها به شما امکان میده که به راحتی اونا را در مواقع لزوم جابجا کنید. معمولا چرخهای رک قابلیت چرخش 360 درجه دارند و شما میتونید اونا را به هر طرف بچرخونید.
حرف آخر
در این مقاله به بررسی مهمترین انواع متعلقات رک پرداختیم و گفتیم که هر کدوم چه کاربردی دارند. موقع خرید تجهیزات شبکه و رک شما باید موارد دیگهای مثل پیچ و مهره رک، قفل رک، نگهدارندهی کابل و داکت هم خریداری کنید. به طور کلی شناخت این تجهیزات به شما کمک میکنه تا یک رک بیعیب و حرفهای نصب کنید. ضمن اینکه خیلی از این موارد گفته شده مثل دماسنج و فن میتونن مستقیما عملکرد رک شما را هم بهبود بدن.
برای اینکه بتونید بهترین و مناسبتترین تجهیزات را برای رک خودتون انتخاب کنید، بهتره قبل از هر چیز ببینیم که چه تجهیزاتی قراره روی رک نصب بشه و چه میزان باید نکات ایمنی و حفاظتی برای اون حفظ بشه. در نهایت میتونید خیلی راحت انواع متعلقات رک لازم را متناسب با نیازتون انتخاب کنید.
سوالات متداول
کیس رکمونت هم یکی دیگه از انواع متعلقات رک هست که دقیقا شبیه کیسهای معمولیه. ویژگی این کیس اینه که میشه اونا را به شکل افقی داخل رک نصب کرد و باهاش یک سرور راه انداخت.
بعضی از رکها روی درب خودشون قفل دارند ولی بعضی ندارند. معمولا انواع قفل رک به صورت جداگانه هم در بازار موجودند که میشه اونا را برای تامین امنیت بیشتر رک خرید و روی رک نصب کرد.