معرفی و بررسی

بررسی روکش کابل شبکه (لن) + تفاوت انواع روکش کابل LAN

کابل شبکه قسمت اصلی شبکه انتقال اطلاعات و بخش جدایی‌ناپذیری از اونه. در یک شبکه سیمی، برای انتقال اطلاعات بین دستگاه‌های مختلف شبکه، وجود یک بستر ارتباطی لازمه. این بستر ارتباطی همون کابل شبکه است که فقط وظیفه‌ انتقال اطلاعات رو بر عهده داره و در اصل اطلاعات تغییری ایجاد نمی‌کنه. این عضو از تجهیزات شبکه با انواع روکش کابل شبکه تهیه و عرضه میشه که هر کدام ویژگی‌ها و کاربردهای خودشون رو دارن. در این مقاله قصد داریم انواع روکش کابل شبکه و پچ کورد و معرفی کرده و توضیح بدیم که این روکش‌ها برای چه محیط هایی مناسب هستن.

ساختار کابل شبکه‌ زوج به هم تابیده (TP)

شاید در ابتدا فکر کنیم مثل کابل‌های برق تنوع این نوع کابل‌‌ها هم در ضخامت و طولشون هست اما این اشتباهه. کابل شبکه از بخش‌های مختلفی تشکیل شده که این بخش‌ها عبارت‌اند از:

  • مغزی
  • سیم‌های زوج به هم تابیده
  • فویل یا شیلد (اختیاری)
  • اتصال به زمین (اختیاری)
  • لایه‌ پلاستیکی بین سیم‌های زوج و فویل (اختیاری)
  • پلاستیک تفکیک کننده زوج‌ها (Cross web) (اختیاری)
  • روکش بیرونی ی‌های

کابل شبکه‌ TP  پرکاربردترین و اقتصادی‌ترین نوع کابل شبکه است که به‌طور کلی به دو دسته شیلد دار (STP) و بدون شیلد (UTP) تقسیم میشه. کابل‌های شبکه‌ STP یا شیلددار، کابل‌هایی هستن که در اون‌ها از شیلدهای خاصی به منظور کاهش تداخل الکترومغناطیسی استفاده‌ شده. برخلاف اون در کابل‌های شبکه UTP هیچ نوع شیلدی استفاده نشده. تفاوت کابل UTP و کابل SFTP به طور خلاصه ذکر شد اما دسته‌بندی کابل‌ها بر اساس این شیلد به اینجا ختم نمیشه.

کاربرد روکش کابل شبکه

می‌دونیم که بیرونی‌ترین لایه‌ کابل شبکه، همون روکش کابل شبکه است. این روکش وظیفه داره از این کابل در برابر عواملی مثل رطوبت، پوسیدگی، ساییدگی، حرارت و نور خورشید محافظت کنه. حتی مانع از اتصال کابل شبکه با سایر کابل‌ها میشه. به همین دلیل باید طراحی اون به گونه‌ای باشه که در عین حفظ مقاومت، انعطاف‌پذیر هم باشه. در مقابل، در کابل‌های شبکه‌ زوج به هم تابیده (به غیر از UTP) یکسری روکش‌های درونی هم دیده میشن که وظایف متفاوتی دارن. این روکش‌ها دور هر زوج سیم یا کل زوج‌ها قرار دارن و باعث کاهش ورود نویز و تداخل الکترومغناطیسی میشن و از اختلالات احتمالی جلوگیری می‌کنن. این روکش‌ها با نام شیلد یا فویل شناخته میشن.

روکش کابل شبکه

کابل‌ها بر اساس محل و نوع شیلد و فویلی که در ساختارشون به کار میره با نام‌های مختلفی شناخته میشن. نظیر: UTP، SFTP، FTP، FFTP و… .

انواع روکش کابل شبکه

هر کابل شبکه‌ای برای محافظت از خودش در مقابل عوامل بیرونی به یک لایه حفاظتی نیاز داره. لایه‌ای که بتونه از اون در مقابل اتصالات، گرد و خاک، رطوبت و پوسیدگی مراقبت کنه. در کابل شبکه به‌طور معمول دو نوع روکش استفاده میشه.

روکش کابل شبکه PVC

روکشPVC یا Polyvinyl Chloride به‌صورت گسترده در بیشتر کابل‌های شبکه و کابل‌های برق استفاده میشه؛ دلیلش هم قیمت پایین و انعطاف‌پذیری بالای این نوع روکشه. این کابل در ولتاژ کم به‌خوبی کارایی داره اما باید دقت کرد که مقاومت اون در برابر گرما، نور خورشید و اشتعال زیاد نیست و در مصارفی با ولتاژ بالا، گاهی موجب آتش‌سوزی میشه. این روکش قابل اشتعاله و به موجب ساختار کلریدی، در هنگام سوختن گازهای سمی تولید می‌کنه.

کابل‌های PVC انواع استانداردهای CMR، CMG، CM و CMP رو دارن که توسط سازمان NEC یا National Electrical Code تعریف شدن.

روکش کابل شبکه LSZH

روکش LSZH  یا Low Smoke Zero Halogen یک لایه‌ محافظتی با ایمنی بالاست که در ساخت اون از عناصر هالوژن استفاده نشده. برخلاف روکشPVC  که ساختار کلریدی داشت، این روکش گازهای سمی تولید نمی‌کنه و اشتعال‌پذیری بسیار کمی داره. برای مصارف سنگین و کابل‌های ولتاژ بالا بهتره که از این نوع روکش استفاده بشه. دلیلش هم اینه که در هنگام حریق، این روکش آتش رو به جاهای دیگه منتقل نمی‌کنه، اما قیمت بالاتری داره و باید در صورت نیاز از اون استفاده کرد. روکش کابل شبکه LSZH مثل روکش PVC در برابر عوامل محیطی مثل خوردگی، باران و برف مقاومت خیلی بالایی نداره. انواع مختلف روکش‌های LSZH عبارت‌اند از: LSHF، LSOH و LSNH.

روکش کابل شبکه PE

با استفاده از روکش کابل پلی اتیلن یا PE کابل‌هایی به اسم OUTDOOR تولید میشه که به معنای کابل‌های مناسب برای فضاهای بیرونی هستن. کابل شبکه PE از یک لایه روکش PVC یا LSZH به اضافه یک لایه روکش پلی اتیلن تشکیل شده که این دو لایه روکش در کنار هم باعث افزایش چندین برابری مقاومت کابل در شرایط محیط مثل رطوبت، گرما و سرمای زیاد و سایر عوامل محیطی میشه. البته در پاسخ به سوالات کابل OUTDOOR چیست توضیحات کامل‌تر و مفصلی هست که در مجال این مقاله نیست.

روکش کابل PE

تفاوت روکش کابل‌ شبکه‌ PVC و LSZH

همون‌طور که در بالا هم اشاره کردیم روکش کابل شبکه PVC قیمت پایین‌تری داره و برای مصارفی با ولتاژ پایین مناسب‌تره. این روکش به خاطر ساختار کلریدی که داره در صورت اشتعال، گازهای سمی و خطرناکی تولید می‌کنه؛ علاوه بر اون در هنگام حریق ممکنه آتش رو به همه‌جای شبکه منتقل کنه. در مقابل، روکش LSZH در ساختار خودش هیچ عنصر هالوژنی نداره. این روکش اشتعال پذیری بسیار کمی (نزدیک به صفر) داره. روکش LSZH برای ولتاژهای بالا و مصارف سنگین بسیار مناسبه اما نسبت به PVC قیمت بالاتری هم داره.

توجه داشته باشید که میزان انعطاف‌پذیری روکش‌های PVC و LSZH یکسانه.

روکش کابل شبکه در برندهای معروف

برندهای مختلف دنیا در تولید کابل شبکه از استانداردهای مختلفی پیروی می‌کنن. بعضی از این برندها فقط یک نوع روکش و بعضی هم انواع روکش رو در کابل‌هاشون استفاده می‌کنن.

روکش کابل شبکه لگراند

از با‌کیفیت‌ترین محصولات موجود در بازار ایران، کابل شبکه لگراند هست. لگراند از بزرگ‌ترین تولیدکنندگان تجهیزات پسیو دنیاست که محصولات اون در سراسر دنیا مورد استقبال مصرف کنندگان قرار گرفته.

برند لگراند کابل‌های شبکه‌ای با روکش PVC  و کابل‌هایی با روکش LSZH تولید می‌کنه. در این بین کابل cat6 بیشترین محبوبیت رو در ایران داره. به‌طور کلی کابل‌های لگراند به‌صورت‌های زیر در بازار یافت میشن:

  • کابل‌های UTP به دو صورتPVC  و LSZH در حلقه‌های 305 متری
  • کابل‌های SFTP به دو صورت PVC و LSZH در حلقه‌های 500 متری
  • کابل شبکه S/FTP با روکش PE+PVE
  • کابل شبکه Outdoor به‌صورت SFTP با روکش PVC+PE

 رنگ کابل شبکه لگراند اغلب آبیه اما در رنگ‌های دیگه‌ای هم دیده میشه.

روکش کابل شبکه در برندهای معروف

روکش کابل شبکه نگزنس

یکی دیگه از بهترین کابل‌های موجود در ایران، کابل شبکه نگزنس هست. محصولات این شرکت فرانسوی در حال حاضر به بیش از 40 کشور دنیا صادر میشن. نگزنس از بزرگ‌ترین صادر کنندگان تجهیزات شبکه پسیو در اروپا به شمار میره که مصرف‌کنندگان به دلیل نویزپذیری کم و قدرت بالای کابل‌های اون، استقبال خوبی از کابل‌های این شرکت دارن. کابل‌ شبکه‌ نگزنس از لحاظ کاربرد به دو گروه Indoor و outdoor تقسیم میشن.
کابل شبکه‌ indoor کاربرد داخلی داره و برای فضای باز اصلا مناسب نیست. این نوع کابل نارنجی رنگه در مقابل نور خورشید و سایر عوامل بیرونی مقاومت کمی داره. روکش این کابل‌ها هم میتونهPVC و LSZHباشه.

در مقابل، کابل‌های Outdoor علاوه برPVC  به روکش  PEهم مجهز شدن. روکش PE  کابل شبکه نگزنس به رنگ مشکی هستش که در برابر رطوبت، حرارت و نور خورشید مقاومت بسیار بالایی از خودش نشون میده. این کابل‌ها هم در کلاف‌های  305 متری و 500 متری در دسترس مصرف‌کنندگان قرار می‌گیرن.

روکش کابل شبکه‌ بلدن

از دیگر کابل‌های شبکه‌ موجود در بازار، کابل شبکه‌ بلدن هست؛ این برند آمریکایی محبوبیت چشمگیری در بین فعالان تجهیزات شبکه داره و تخصص اون تولید کابل شبکه است. قیمت کابل شبکه‌ بلدن، به عوامل مختلفی مثل جنس روکش، نوع استاندارد، مقاومت در برابر نویز و جنس مغزی بستگی داره. دو نوع کابل شبکه‌ بلدن که بیشترین فروش رو دارن کابل‌های UTP و SFTP هستن که با روکش‌های متفاوتی عرضه میشن. کابل‌های Cat5 و  Cat6بلدن بیشتر به‌صورت طوسی و کابل‌ها outdoor این شرکت به رنگ مشکی دیده میشن. کابل SFTP بلدن از بهترین کابل‌های این شرکته که داده‌ها رو بدون دریافت هیچ نویزی منتقل می‌کنه. کابل‌ شبکه‌ بلدن هم مثل سایر کابل‌هادر کلاف‌های 305 و 500 متری تولید میشه.

انتخاب کابل با روکش مناسب

کابل‌های شبکه با روکشPVC  می‌تونن برای مصارف خانگی یا گیم نت‌ها گزینه‌ مناسبی باشن. زیرا این مکان‌ها به ولتاژ بالا نیازی ندارن. اما در مصارف شرکت‌های بزرگ و دیتاسنترها بهتره که فارغ از هزینه، از کابل شبکه با روکش LSZH استفاده بشه که مقاومت بیشتر و آسیب پذیری کمتری داره. از طرفی، مصارف کابل شبکه در فضای outdoor و indoor کاملا متفاوته. کابل‌های شبکه‌ای که روکش PE دارن برای فضای باز بسیار مناسب‌تر هستن و مقاومت بالایی در مقابل عوامل خارجی دارن. اما در مصارف درون شرکت یا خانه احتیاجی به استفاده از این کابل‌ها نیست.

حرف آخر

هر نوع روکش کابل شبکه خوبی‌ها و بدی‌های خاص خودشو داره. برای خرید یک کابل شبکه با روکش مناسب باید با توجه به نیاز خودتون تصمیم بگیرید. با توجه به شناختی که از روکش‌ها در این مقاله پیدا کردین می‌تونید به راحتی بهترین روکش کابل شبکه متناسب با شبکه‌تون رو تهیه کنید. اگر در این مورد سوالی داشتین با کارشناسان متخصص نتران مطرح کنید که در اسرع وقت راهنمای سوالات شما هستیم.

سوالات متداول

انواع روکش کابل شبکه؟

PVC، LSZH و PE

2- فرق کابل‌های شبکهindoor و outdoor چیه؟

در کابل‌های Outdoor نوع روکش PE یا PE+PVC هست. در نمونه Indoor نوع روکش PVC یا LSZH هست.

مزیت شیلد‌ها و فویل‌های دور زوج سیم‌های بهم تابیده چیه؟

کاهش نویز پذیری و تداخل الکترومغناطیسی.

0 0 رای ها
رأی دهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
دکمه بازگشت به بالا
0
افکار شما را دوست داریم، لطفا نظر دهید.x