پچ پنل چیست؟ کاربرد انواع پچ پنل در شبکه
در این مقاله قراره بهتون راجع به اینکه پچ پنل چیست؟ توضیح بدیم و انواع پچ پنل رو بهتون معرفی کنیم. پچ پنل یکی از اعضای تجهیزات پسیو شبکه هست که در مدیریت بهتر کابلها، عیبیابی شبکه و همین طور امکان توسعه شبکه بسیار تاثیرگذاره. در واقع آشنایی با پچ پنل قبل از خرید تجهیزات شبکه، کاری میکنه تا خیلی از وقت و سرمایه شما هدر نره و در آینده مشکلی برای شبکه و تاسیسات شما پیش نیاد. پس در ادامه مقاله با ما همراه باشید.
پچ پنل شبکه چیست؟
پچ پنل قطعهای مستطیلی و از جنس فلزه که تعداد زیادی پورت روی اون قرار دارن. این قطعه واسطهای بین کابلهای شبکه و تجهیزات اصلی شبکه هست. یعنی، کابلهای شبکه بهجای اتصال به روتر یا هاب، به پچ پنل وصل میشن. چنین اتصالی مزایای زیادی برای شبکه داره که در ادامه به صورت توضیح میدیم:
کاربرد پچ پنل در شبکه
بعد از کابل کشی تعدادی سوکت شبکه بدون استفاده میمونن که در زمان افزایش کاربر باید وارد مدار شبکه بشن. برای حل این موضوع تمام کابلهای متصل به سوکت رو در یک منطقه جمع و به پچ پنل وصل میکنن. در زمان نیاز هم با یک کابل شبکه به سوئیچ متصل میشن. ضمن اینکه در صورتی که در شبکه مشکلی به وجود بیاد، عیبیابی شبکه خیلی راحتتر و سریعتر انجام میشه.
انواع پچ پنل شبکه
الان که جواب پچ پنل چیست رو توضیح دادیم، وقتشه تا با انواع مختلف پچ پنلها آشنا بشید.
یکی از انواع دستهبندیها برای پچ پنل دو نوع پچ پنل لودد و آنلودد هست که تفاوت پچ پنل لودد و آنلودد بیشتر به امکان نصب کیستونهای مدنظر روی پچ پنل مربوط میشه. به عبارتی میشه گفت پچ پنل آنلودد فقط یک قالب خالی هست که متخصص شبکه بر اساس نیاز خودش پورتهای متناسب رو در جاهای تعبیه شده نصب میکنه اما پچ پنل لودد از قبل پورت نصب شده داره که قابل تغییر نیستن.
بر اساس تعداد پورت پچ پنل
یکی از دستهبندی پچ پنلها بر اساس تعداد پورت اونهاست. هر چی شبکه بزرگتر باشه به تعداد پورتهای بیشتری برای پچ پنل نیاز داره. معمولا پچ پنلها با تعداد 12، 16، 24، 32، 36، 48 و 96 پورت تولید میشن.
بر اساس جنس پچ پنل
در راهنمای خرید کابل شبکه گفتیم که جنس مغزی کابلها متفاوته و همینطور خود کابلها در سه دسته بهم تابیده و کواکسیال و فیبرنوری هستن. برای کابلها و پچ کوردهای مسی از پچ پنل مسی و برای کابلهای فیبر نوری از پچ پنل فیبر نوری استفاده میشه. بنابراین میشه گفت در این مورد دو نوع پچ کورد مسی و فیبرنوری برای کابلهای مختلف در بازار وجود داره.
بر اساس ماژولار بودن یا نبودن پچ پنل
ماژولار بودن پچ پنل چیست؟ ماژولار بودن پچ پنل یعنی کیستونها از قبل نصب نشدن. این ویژگی باعث میشه بتونیم انواع مختلف کیستونهای مورد نیاز رو نصب کنیم. علاوه بر این، وقتی یکی از کیستونها خراب بشه میتونیم راحت اون یک کیستون خراب رو با یک کیستون جدید جایگزین کنیم. این در حالیه که وقتی پچ پنل ماژولار نباشه، فقط یک نوع کیستون از قبل نصب شده و در صورت خرابی یک کیستون باید کل پچ پنل رو تعویض کنیم.
بر اساس استاندارد CAT
پچ پنلها در استانداردهای Cat5e، Cat6، Cat6a و Cat7 تولید میشن که این دستهبندی بر اساس استانداردهای کیستونهای نصبشده روی پچ پنله. یکی از نکاتی که باید بهش توجه کنید اینه که باید استاندارد کابل با پچ پنل سازگار باشه. برای مثال برای کابل Cat7 باید از پچ پنل Cat7 استفاده کرد تا از سرعت انتقال داده و پهنای باند اون کابل پشتیبانی کنه.
بر اساس شیلد دار بودن یا نبودن
یکی دیگه از دستهبندیهای پچ پنل بر اساس شیلد دار بودن (STP) و نبودن (UTP) کیستونهای پچ پنله. در این قسمت هم باید توجه کنید که کابل یا پچ کورد با پچ پنل سازگار باشه. برای مثال برای کابل شبکه SFTP از پچ پنل SFTP و برای کابل UTP، پچ پنل UTP استفاده کنید.
بر اساس برند پچ پنل
برندهای مختلفی از پچ پنل در بازار وجود داره که در زمان خرید ممکنه بهشون برخورد کنین. اما برند پچ پنل در واقع تا حدی تضمین کننده کیفیت پچ پنل هست. به همین دلیل ما دو برند مطمئن و با کیفیت رو بهتون معرفی میکنیم تا در صورتی که گزینههای مختلفی داشتین، این برندها در الویتتون باشه. از پچ پنلهای محبوب و با کیفیت میشه به پچ پنل لگراند و پچ پنل نگزنس اشاره کردن.
- پچ پنل لگراند در دو استاندارد Cat6 و Cat6a تولید میشه
- پچ پنل نگزنس در دو استاندار Cat5e و Cat6 تولید میشه.
انواع تجهیزات شبکه برند لگراند، علاوه بر پچ پنل شامل تجهیزات دیگهای مثل کابل و پچ کورد و غیره هست که این برند در تمام این محصولات به نحو احسن عمل کرده و میشه گفت از بهترین برندهای کل تجهیزات شبکه هست.
بر اساس POE بودن یا نبودن پچ پنل
پچ پنل POE هم پورتهایی برای انتقالات اطلاعات بین اجزای شبکه و هم پورتهایی برای تامین توان مصرفی برق در اختیار تجهیزات شبکه قرار میده. در پچ پنل poe جریان برق هم وجود داره و نیازی نیست که برای اتصال تجهیزات به جریان برق، مسیر دیگهای تعیین بشه.
آموزش نصب پچ پنل در رک
پچ پنل بین نقاط انتهایی کابل و تجهیزات اصلی قرار میگیره. توجه کنید که نصب رک شبکه یا اصطلاحا آرایش رک هم در عملکرد پچ پنل تاثیر داره. اینکه پچ پنلها در قسمت مناسبی از رک نصب بشن که به راحتی بشه تغییرات لازم رو اعمال کرد. بهصورت کلی نصب پچ پنل در رک در چهار مرحله انجام میشه.
- با کاتر کابل، 2 تا 3 سانتیمتر از قسمت انتهایی پوسته کابل رو جدا کنید.
- رشتههای سیم رو از هم جدا کنید.
- بر مبنای دو استاندارد رنگبندی T568B یا T568A سیمها رو با آچارپانچ به پشت پچ پنل وصل کنید. برای این کار توصیه میکنیم راهنمای خرید آچار پانچ رو ببینید.
- در آخر با سیمچین قسمت اضافی سیم رو ببرید.
حرف آخر
در این مقاله به اینکه پچ پنل چیست؟ جواب دادیم و باهم با انواع پچ پنل آشنا شدیم. علاوه بر اینها دیدیم که استفاده از این قطعه چه اندازه کار مدیریت کابلها رو برای ما راحتتر میکنه. به صورت کلی میشه در پاسخ به سوال پچ پنل چیست، بگیم که پچ پنل قطعهای مستطیل شکل و فلزیه که روی خودش تعدادی پورت برای نصب کابل شبکه داره. در واقع کابلها قبل از اینکه به صورت مستقیم به دستگاهها وصل بشن از مسیر پچ پنل عبور میکنن. مرسی از همراهیتون، اگر سوالی داشتید با ما در میون بذارید.
سوالات متداول
قطعهای مستطیلی با تعداد زیادی پورت که بین نقاط انتهایی کابل و تجهیزات اصلی قرار میگیره.
12، 16، 24، 32، 36، 48 و 96
پورتهایی داره که برق مورد نیاز تجهیزات رو تامین میکنه.