آموزش

برای نصب رک چه نکاتی را در نظر بگیریم؟

نصب رک یکی از اقدامات اصلی موقع راه‌اندازی یک شبکه‌ هست. رک شبکه چیست؟ رک‌ جعبه‌ایه که از سرور شبکه محافظت می‌کنه و برای حفاظت از اون، نصب کردن رک باید با در نظر گرفتن یکسری اصول و استانداردها انجام بشه. برای راه‌اندازی یک شبکه شما باید اول تجهیزاتی که در دیتا سنتر و اتاق سرور نیاز دارید رو بررسی کنید. بعد از اون باید ببینید که رک قراره در چه محیطی نصب بشه و با در نظر گرفتن تمامی این موارد یک رک مناسب بخرید و نصب کنید. در این مقاله قرار نیست آموزش نصب رک شبکه رو به طور کامل به شما ارائه بدیم، ولی قصد داریم تمامی فاکتورها و استانداردهای لازم برای این کار رو بهتون معرفی کنیم تا مراحل نصب رک رو به درستی انجام بدید.

چطور رک را نصب کنیم؟

برای نصب رک شما باید چندین کار رو قبل از هر چیز انجام بدید. برای این کار شما یکسری پیش‌نیاز هست که باید آماده کنید. یکسری اصول هست که باید برای نصب کردن رک در نظر بگیرید و یکسری اقدامات هست که باید برای نصب رک انجام بدید.

نصب کردن رک

پیش‌نیازهای نصب رک

در ابتدای کار شما باید رک و متعلقاتش رو آماده کنید. گفتیم که در راهنمای خرید رک شبکه شما باید به تعداد تجهیزات و ظرفیت موردنیاز توجه کنید تا سایز مناسب رو بخرید. بعد از اون باید مکانی که قراره رک نصب بشه رو از لحاظ فضای موجود و امنیت محل بررسی کنید تا بتونید نوع رک مناسب رو انتخاب کنید. مهم‌ترین تجهیزاتی که باید علاوه بر خود رک بخرید عبارتند از: پاور ماژول، kvm، بلنک پنل، فن، سینی رک، چرخ رک و… . یکسری ابزارآلات مثل پیچ گوشتی، انبردست، سیم‌چین، سوکت زن و… هم برای مراحل کار نیاز دارید که باید از قبل تهیه کنید.

اصول نصب رک

گفتیم که نصب رک کار ساده‌ و دقیقی هست و باید برای انجامش به جزییات توجه کنید. نصب اشتباه رک باعث میشه که عملکرد شبکه‌ شما دچار اختلال بشه. ضمن اینکه امنیت تجهیزات از لحاظ فیزیکی و انسانی هم به خطر میفته. اگر نکاتی که در ادامه بهشون اشاره می‌کنیم رو موقع نصب کردن رک در نظر بگیرید، تا حد زیادی می‌تونید جلوی این مشکلات رو بگیرید. مهم‌ترین فاکتورهایی که باید برای راه اندازی رک شبکه بهشون توجه بشه، موارد زیر هستند:

  • موقعیت رک: رک شبکه باید جایی نصب بشه که فضای کافی برای رک وجود داشته باشه. تهویه‌ مناسب داشته باشه و گرم نباشه. مکان‌ها پرنور، مرطوب یا آلوده برای نصب رک مناسب نیستند. همچنین برای امنیت بیشتر رک بهتره اتاقی انتخاب بشه که کابل برق کمتری داخلش قرار گرفته و کمتر در مسیر تردد افراد باشه.
  • تهویه: معمولا تجهیزات داخل رک وسایلی هستند که زود داغ میشن؛ خصوصا اگر حجم پردازش بالا باشه. بنابراین باید به تهویه و خنک‌سازی این تجهیزات توجه داشته باشید. یک تهویه‌ مناسب هم به وسیله‌ تجهیزاتی نظیر فن تامین میشه و هم باید در فضای باز با تهویه‌ خوب باشه.

موقع انتخاب اتاق و نصب تهویه حتما به تمیزی هوا دقت کنید. وجود گرد و غبار و نفوذ اون به رک باعث فرسودگی زودتر تجهیزات و اختلال در عملکردشون میشه.
  • چیدمان تجهیزات: نحوه‌ چیدن تجهیزات موقع نصب رک خیلی مهمه. یکسری از تجهیزات رک نیاز به منبع تغذیه دارند و باید جوری قرار بگیرند که کابل‌کشی زیادی نیاز نباشه. این نکته رو باید برای تجهیزات متصل به شبکه هم در نظر بگیرید. بهتره تجهیزات سنگین رو در طبقات پایینی رک قرار بدید و تجهیزاتی که بیشتر داغ میشن در طبقات بالایی و نزدیک فن‌ها نصب بشن.
  • استفاده از متعلقات رک: استفاده از تجهیزاتی مثل پچ پنل‌ و پاور ماژول‌ باعث میشه که حجم کابل‌کشی‌های شما تا حد زیادی کم بشه. این تجهیزات باعث میشه که شما علاوه بر صرفه جویی در کابل‌کشی و نظم بیشتر فضا، بتونید بهتر کابل‌ها را مدیریت کنید.
  • حفاظت: گفتیم که امنیت رک خیلی اهمیت داره. موقع راه‌اندازی رک باید به تمامی نکات ایمنی توجه کنید. رک باید در یک اتاق کم تردد قرار بگیره و دسترسی به اون حداقل باشه. قفل رک خصوصا انواع قفل‌های دیجیتالی و بیومتریک هم در تامین امنیت رک‌ها خیلی اثر دارند.

استفاده از دوربین مداربسته هم یکی دیگه از تمهیدات امنیتی هست که میشه برای حفاظت از رک در نظر گرفت. از طرف دیگه تامین ایمنی رک هم مهمه. از اونجایی که در رک احتمال بروز آتش‌سوزی وجود داره، بنابراین باید سیستم‌های نظارتی و اطفا حریق نصب کنید. همچنین نصب درست کابل‌های برق و رعایت نکات ایمنی برای نصب این کابل‌ها و تجهیزات برقی می‌تونه خطر بروز آتش‌سوزی و اتصال برق رو به حداقل برسونه. استفاده از تجهیزاتی مثل کپسول اکسیژن هم می‌تونه برای پیشگیری از خطرات بالقوه تاثیرگذار باشه.

کیس رکمونت

موقع نصب این متعلقات شبکه باید حتما به مکان مناسب برای نصب اون توجه کنید. این تجهیزات باید جاهایی نصب بشن که حداقل فاصله رو با تمامی تجهیزات داشته باشند.

مراحل نصب رک

گفتیم که بعد از اینکه پیش‌نیازهای رک آماده شدند، شما باید با در نظر گرفتن تمامی اصول گفته شده، مراحل نصب رک رو جلو ببرید. نصب کردن رک چندان کار سختی نیست و بدون داشتن دانش فنی تخصصی هم می‌تونید این کار رو انجام بدید. چیزی که اهمیت داره توجه به جزییات فنی و تکنیکی هست که در قسمت بالا خیلی خلاصه بهشون اشاره کردیم. اما به طور کلی برای نصب رک شما باید مراحل زیر را انجام بدید:

  1. قبل از هر چیز باید ریل‌ها و شلف‌ها رو داخل رک نصب کنید.
  2. بعد از آن قسمت درونی ریل‌ها رو به تجهیزات داخلی متصل کنید.
  3. اکنون باید این تجهیزات رو داخل رک قرار دهید.
  4. بعد از آن در صورتی که تجهیزات ثابت هستند، آن‌ها رو با پیچ به بدنه‌ اصلی رک فیکس کنید.
  5. در نهایت سایر تجهیزات مثل پچ پنل، فن، دیواره‌ها و… رو هم به رک متصل کنید و کابل‌ها رو نیز متصل کنید.
  6. بهتره کابل‌ها رو برچسب بزنید و از نظم دهنده‌ کابل استفاده کنید تا مدیریت اونا راحت‌تر بشه.

استانداردهای نصب رک دیواری

یکی از نکات مهم موقع نصب رک، انتخاب نوع رک مناسب است. برای اینکه رک مناسب رو انتخاب کنید، باید به فضایی که قراره رک نصب بشه و میزان تجهیزات توجه کنید. وقتی که تعداد تجهیزات زیاد نباشه، فضای زیادی در اختیار نداشته باشیم یا بخوایم تجهیزات دور از دسترس افراد قرار بگیره باید از رک دیواری استفاده بشه. رک دیواری نوعی از رک هست که به دیوار و معمولا نزدیک سقف نصب میشه. این نوع رک امنیت بیشتری نسبت به رک‌های ایستاده داره؛ ولی ظرفیتش کمتره و نباید زیاد سنگین باشه. از مهم‌ترین استانداردهای رک دیواری که باید موقع خرید و نصب رک بهش توجه کنید، موارد زیر هستند:

  • عرض رک: معمولا رک‌های دیواری در عرض‌های 10، 19 و 21 اینچ ساخته میشن و باید بسته به ظرفیت موردنیاز و فضایی که در اختیار دارید، رک مناسب را بخرید.

یک معیار دیگه عرض داخل رک هست که بهش عرض داخلی میگن. این عدد برای انواع رک بین 60 تا 80 سانتی‌متره.

ارتفاع رک: ارتفاع رک بر حسب واحد یونیت یا U تعریف میشه. هر یونیت تقریبا 44.5 میلیمتره و هر طبقه از رک بین یک تا 4 یونیته. ارتفاع کل رک هم بر حسب همین واحد محاسبه میشه. رک‌های دیواری معمولا بین 6 تا 9 یونیت ارتفاع دارند.

  • عمق رک: سومین فاکتور برای رک دیواری که موقع خرید باید بهش توجه بشه، عمق رک هست. طبق اصول استاندارد رک شبکه، عمق استاندارد برای رک‌های دیواری معمولا 45، 55 یا 60 سانتی‌متره. معمولا عمقی که برای رک در نظر گرفته میشه برابر عمق تجهیزات به اضافه‌ 3 اینچ هست.
  • وزن قابل تحمل: گفتیم که رک دیواری توانایی تحمل وزن زیاد رو نداره و شما می‌تونید تا حداکثر 60 کیلوگرم رو داخل اون قرار بدید.
نکاتی برای رک

برای محاسبه ارتفاع باید ببینید تجهیزات چند یونیت ارتفاع دارند. مثلا یک سرور 2U ارتفاع داره، باید این فضا داخل رک براش در نظر گرفته بشه. این نکته رو در نظر داشته باشید که ارتفاع داخلی رک با ارتفاع خارجی در حد چند یونیت تفاوت داره.

استانداردهای نصب رک ایستاده

نوع دیگه‌ای از رک که موقع نصب رک می‌تونید استفاده کنید، رک‌های ایستاده هستند. رک‌های ایستاده رایج‌ترین نوع رک هستند و در محیط‌های اداری و فضاهای بزرگ از این مدل استفاده میشه. یکی از مزایای رک‌های ایستاده اینه که ظرفیت زیادی دارند و برای مواقعی مناسبه که مقدار تجهیزات زیاد باشه. رک‌ ایستاده هم مشابه رک‌های دیواری استانداردهای مشخصی دارند که در ادامه بهشون اشاره می‌کنیم:

  • عرض رک: رک‌های ایستاده هم مثل رک‌های دیواری عرضی معادل 10، 19 و 21 اینچ دارند. این رک‌ها برای شبکه‌های کوچک تا گسترده با همین ابعاد قابل استفاده هستند.
  • ارتفاع رک: گفتیم که ارتفاع رک رو باید با واحد یونیت یا U اندازه بگیرید. حداکثر ارتفاعی که برای رک‌های ایستاده ساخته میشه 47 اینچ هست.
  • عمق رک: رک‌های ایستاده معمولا به عمق‌های 60، 80 و 100 سانتی‌متر تولید میشن. ولی رک‌های ایستاده بزرگ‌تری با عمق 120 سانت هم برای تاسیسات گسترده وجود داره.
  • وزن قابل تحمل: رک‌های ایستاده چون روی زمین قرار گرفتند، چندان محدودیتی برای تحمل وزن‌های سنگین ندارند. این رک‌ها می‌تونند تا وزن 1000 کیلوگرم را هم تحمل کنند.
استانداردهای پاور ماژول

استاندارد نصب انواع متعلقات رک

گفتیم که برای نصب رک شما باید انواع متعلقات رک رو هم تهیه کنید. نصب متعلقات رک هم استانداردهای خاصی داره. در ادامه برخی از مهم‌ترین استانداردهای متعلقات مهم رک شبکه رو با هم بررسی می‌کنیم:

  • سینی رک: سینی رک به طبقه‌هایی گفته میشه که تجهیزات رک روی اونا قرار می‌گیرند. این سینی‌ها به دو شکل ثابت و متحرک هستند. سینی‌های ثابت باید به داخل رک پیچ بشن. ولی سینی‌های متحرک با استفاده از ریل‌ها به شکل کشویی به داخل و خارج رک کشیده میشن.
  • بلنک پنل: منظور از بلنک پنل یا پنل آزاد قطعات فلزی هست که داخل فضاهای خالی قرار می‌گیرند. این قطعه هیچ چیز خاصی روی خودش نداره و برای تفکیک بخش‌ها و زیبایی بیشتر رک استفاده میشه.
  • فن رک: فن در رک وظیفه‌ خنک‌سازی تجهیزات داخل رک رو داره. این وسیله همچنین برای جلوگیری از نفوذ و نشست گرد و غبار روی تجهیزات رک استفاده میشه. فن‌ها برای نصب داخل رک به سینی فن هم نیاز دارند. این سینی یک صفحه‌ فلزیه که فن روی اون متصل میشه. دو نوع فن داریم که برای نصب روی سینی رک یا یونیت رک استفاده میشن.
  • کیس رکمونت: کیس رکمونت کیسی هست که با کیس‌های کامپیوتری به لحاظ ظاهری تفاوت چندانی نداره؛ ولی به شکل افقی داخل رک نصب میشه. در کیس رکمونت یکی از تجهیزات اصلی شبکه اعم از سرور، روتر یا سوئیچ قرار می‌گیره.
  • پچ پنل: یکی دیگه از تجهیزاتی که موقع نصب رک بهش نیاز دارید، پچ پنل هست. این وسیله یک واسطه بین تجهیزات و اتصالات شبکه هست و به شما کمک می‌کنه که کابل‌های شبکه رو به حداقل برسونید. ضمن اینکه با این وسیله مدیریت کابل‌ها هم برای شما راحت‌تر میشه. پچ پنل‌ها با تعداد پورت‌های متفاوتی در بازار وجود دارند و می‌تونید بسته به نیازتون نوع و سایز مناسب رو بخرید. دو نوع رایج پچ پنل‌ها ماژولار و غیرماژولار هستند که نوع ماژولار قابلیت نصب هر نوع و تعداد پورتی که لازم داشته باشید را داره.
  • پاور ماژول: این قطعه یکی دیگه از قطعات پرکاربرد موقع نصب رک هست. با استفاده از پاور ماژول شما می‌تونید توزیع برق درستی داشته باشید. پاور ماژول‌ها با تعداد ورودی‌های متفاوتی در بازار موجوده. مدل‌های مختلفی از این وسیله از جمله انواع پاور ماژول سوئیچی، بیسیک، مترد یا مانیتور شده وجود داره که بسته به کاربرد باید نوع مناسب رو برای خودتون خریداری کنید.

غیر از این مواردی که گفته شد، خرید متعلقات رک و تجهیزات دیگه‌ای هم وجود داره که موقع نصب رک کار شما رو بهتر و حرفه‌‌ای‌تر نشون میده.

از جمله متعلقات دیگه‌ای که برای بهبود عملکرد رک بهشون نیاز دارید میشه به پنل‌های لایت و LCD، چرخ رک، دماسنج و پیچ و مهره اشاره کرد.

آنچه در نصب رک شبکه گفتیم

گفتیم که برای نصب رک شما نیاز دارید که اول از هر چیز پیش‌نیازهای رک رو بشناسید. برای این کار شما باید اول از همه تمامی تجهیزاتی که قراره داخل رک نصب بشه رو لیست کنید. ظرفیت هر وسیله و سایزی که داره رو باید تخمین بزنید. ارزیابی وزن وسیله هم اهمیت داره. بعد از اون باید تعداد اتصالات برق و شبکه رو اندازه بزنید. در نهایت شما می‌تونید با داشتن این اطلاعات اندازه‌ رکی که قراره بخرید رو برآورد کنید. قدم بعدی انتخاب نوع رک هست که باید بر اساس مکانی که قراره نصب رک انجام بشه، مشخص کنید. اگر جایی کوچک یا پرتردد با افراد مختلف قراره رک رو نصب کنید، رک دیواری بخرید. در غیر این‌ صورت رک ایستاده انتخاب بهتریه.

یک نوع رک بیرونی یا اوتدور هم داریم که برای فضاهای بیرونی ساخته شده و می‌تونید اون رو انتخاب کنید. یکی دیگه از مواردی که در نصب رک تاثیر داره، قیمت رک شبکه هست. شما باید بسته به هزینه‌ای که قراره انجام بدید، رک انتخاب کنید. ضمن اینکه خرید متعلقات هم به این عامل بستگی داره. بنابراین موقع انتخاب رک حتما باید به قیمت و هزینه‌ای که قراره صرف کنید هم توجه داشته باشید. در این مقاله ما رهنمودهای کلی که باید برای خرید رک در نظر بگیرید رو براتون شرح دادیم. مراحل نصب رک رو هم توضیح دادیم تا شما بتونید خیلی راحت و بدون دانش فنی و تخصصی این کار رو خودتون انجام بدید.

سوالات متداول

نصب رک اوتدور چه تفاوتی با رک‌های دیواری و ایستاده داره؟

رک‌های اوتدور معمولا برای نصب استانداردهایی مشابه رک‌های ایستاده و دیواری داره. با این تفاوت که بعضی از مدل‌های این رک‌ها نصب نمیشن و قابل جابجایی هستند. و بعضی دیگه از مدل‌هاش با پایه‌هایی داخل زمین قرار می‌گیره. البته مدل‌هایی از رک بیرونی هم وجود داره که مثل رک دیواری به دیوار نصب میشن.

یونیت در رک چطور تشخیص داده میشه؟

هر یونیت معادل 4.4 سانتی‌متره و معادل سه سوراخ در دیواره‌ کناری رک هست. معمولا شماره‌ این یونیت‌ها را روی دیواره‌ رک درج می‌کنند. شمار‌ه‌ یونیت‌ها از پایین رک شروع میشه و به سمت بالا افزایش پیدا می‌کنه.

0 0 رای ها
رأی دهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
دکمه بازگشت به بالا
0
افکار شما را دوست داریم، لطفا نظر دهید.x