راهنمای خرید

راهنمای خرید سوکت شبکه – انتخاب سوکت مناسب شبکه

در این راهنمای خرید سوکت شبکه قصد داریم یکی از پرکاربردترین قطعات در شبکه یعنی سوکت یا همون کانکتور رو به شما معرفی کنیم. همونطور که می‌دونید اتصالات اترنت سیمی بهترین جایگزین فیزیکی برای شبکه‌های بیسیم و وایفای‌ها هستند و معمولا به این نوع شبکه‌ها ترجیح داده میشن. علتش اینه که اتصال سیمی ارتباطی مطمئن‌تر و پایدارتر و همین‌طور بدون تداخل ارائه میده. از طرف دیگه سرعت انتقال داده هم در این نوع اتصال بیشتره.

شبکه‌های اترنت سیمی خیلی ساده چند نوع دستگاه رو به هم مرتبط می‌کنند و داده‌ها رو بین‌شون به اشتراک میزارن. این اتصال و اشتراک داده همه از طریق تجهیزات شبکه مثل کابل‌ها و سوکت شبکه انجام میشه. سوکت‌ها در دو انتهای کابل‌های شبکه قرار می‌گیرند و یک اتصال ایمن برای شبکه‌ی شما به وجود میارن. از اونجایی که کیفیت اتصالات شبکه‌ی شما مستقیما به کیفیت این سوکت‌ها وابسته‌اس، بنابراین انتخاب یک سوکت شبکه مناسب و کارآمد خیلی اهمیت داره. در این راهنمای خرید سوکت شبکه ما قصد داریم این وسیله‌ی پرکاربرد رو به شما معرفی کنیم و بگیم که موقع خریدش باید به چه نکاتی دقت کنید.

نقش سوکت در شبکه

در این بخش از راهنمای خرید سوکت شبکه به بررسی نقش این قطعه در شبکه‌های سیمی می‌پردازیم. سوکت‌های شبکه از نوع RJ45 هستند و در سرتاسر دنیا هم از همین نوع برای شبکه‌ها استفاده میشه. سوکت شبکه به شما امکان میده که تجهیزات شبکه‌تون رو به کابل‌ها وصل کنید. یعنی سوکت شبکه به نوعی واسطه‌ی ارتباط دستگاه‌‌ها با شبکه‌اس. سوکت‌های RJ45 آخرین نسل از کانکتورهای RJ بودند. این کانکتورها از سال 1976 تا به امروز توسط FCC برای ایجاد ارتباطات شبکه‌ای معرفی شدند. یک سوکت RJ45 از هشت پین فلزی ساخته شده که اطرافشون یک عایق پلاستیکی قرار گرفته. البته تفاوت سوکت شبکه و سوکت تلفن رو می‌تونین به طور مفصل در مقاله اختصاصی مطالعه کنین.

در واقع هر کدوم از این پین‌ها داخل یک کانال پلاستیکی هستند و این تفکیک کانال جلوی هر گونه اختلالی رو میگیره. کابل‌های شبکه اترنت از چهار جفت سیم بهم تابیده تشکیل شدند که هر کدوم از اونا در یکی از این پین‌ها نصب میشن. این کار توسط ابزاری به اسم آچار سوکت‌زن انجام میشه. این از همه روکش هشت رشته سیم گرفته میشه و بعد بر اساس ترتیب درست، داخل این هشت پین وصل میشن به شکلی که کاملا در اون قفل شده و به راحتی جدا نمیشن.

از مهم‌ترین ویژگی‌های یک سوکت شبکه اینه که بدون نیاز به لحیم قابلیت متصل کردن به کابل رو دارند و معمولا با هزینه‌ی کمی میشه اونا رو تهیه کرد. از طرف دیگه شما می‌تونید خیلی ساده اونا رو نصب یا حذف کنید. وجود یک جک روی بدنه‌ی سوکت باعث میشه که سوکت در داخل کیستون یا دستگاه کاملا فیکس بشه و احتمال قطعی رو کمتر می‌کنه. از مهم‌ترین ویژگی‌های یک سوکت شبکه میشه به موارد زیر اشاره کرد:

  • روکش سوکت که کاملا عایق هست و می‌تونه در برابر ضربه و فشار مقاومت خوبی داشته باشه.
  • وجود جک برای محکم کردن اتصال کابل به دستگاه.
  • کاربردهای مختلف سوکت که برای انواع وسایل در شبکه مثل بوردها، پنل‌ها و تجهیزات اکتیو قابل استفاده‌اس.
  • استفاده از اندیکاتور برای نمایش وضعیت اتصال.
خرید-سوکت-شبکه

کاربردهای سوکت شبکه

در قسمت قبل این راهنمای خرید سوکت شبکه گفتیم که سوکت‌های RJ45 کاربردهای وسیعی دارند. شما می‌تونید از این سوکت‌ها برای اتصال به اینترنت یا وصل شدن به یک شبکه استفاده کنید. به طور کلی برای اتصال به هر نوع شبکه‌ای چه در سطح خانگی یا سازمانی یا اینترنت شما باید از سوکت شبکه استفاده کنید. سوکت‌های شبکه به شما امکان میدن که تجهیزاتی مثل:

  • سرور
  • روتر
  • مودم
  • تلویزیون هوشمند
  • کنسول بازی

یا هر وسیله‌ی دیگه‌ای که از پروتکل اترنت استفاده می‌کنه رو به یک شبکه وصل کنید. سرعت بالای این وسیله در کنار ثبات و امنیت انتقال داده‌ها، باعث شده که از این نوع کانکتور برای مصارف صنعتی و کارخانه‌ای هم استفاده بشه. از طرف دیگه مقاومت این قطعات در برابر رطوبت، گرد و غبار، لرزش، مواد شیمیایی یا فشار مکانیکی باعث شده که سوکت‌های شبکه به یکی از بهترین گزینه‌ها برای انتقال داده در محیط‌های پرخطر تبدیل بشه. در واقع در شبکه‌های مورد نیاز به جای پچ کورد شبکه از کابل استفاده میشه که باید در دو سر اون به صورت دستی سوکت نصب بشه و این مساله اصلی‌ترین تفاوت کابل شبکه و پچ کورد رو شکل میده.

انواع سوکت شبکه

در این بخش از راهنمای خرید سوکت شبکه قصد داریم انواع سوکت‌های شبکه رو با هم بررسی کنیم. سوکت‌های شبکه انواع مختلفی دارند و از نظر کاربرد و شکل ظاهری به چندین دسته تقسیم میشن. ولی یک تقسیم‌بندی کلی از سوکت‌های شبکه از نظر کاربرد، این قطعه به دو گروه اصلی تقسیم میشن:

  • سوکت شبکه مادگی یا سوکت RJ45: اصطلاح سوکت شبکه در ایران اغلب به سوکت‌های نری گفته میشه؛ ولی در واقع مربوط به نوع مادگی هست. منظور از مادگی همون قسمتی هست که در داخل پنل‌ها، پریزها یا دستگاه‌ها قرار گرفته و شما کابل شبکه رو بهش متصل می‌کنید.
  • سوکت شبکه نری یا پلاگ RJ45: منظور از این نوع سوکت شبکه، همون سوکت‌هایی هستند که به کابل‌ها وصل میشن و باید اونا رو به سوکت‌های مادگی یا کیستون‌ها وصل کنید.

متصل کردن سوکت‌های مادگی به دستگاه‌ها یا پنل‌ها در مقایسه با نصب سوکت‌های نر به کابل شبکه، نیاز به تخصص بیشتری داره.

دسته‌بندی دیگه از سوکت‌های شبکه که در این راهنمای خرید سوکت شبکه اشاره مختصری بهش می‌کنیم، مربوط به کتگوری یا نوع کابل هست. معمولا سوکت‌های RJ45 معمولی برای کابل‌های کتگوری 3 یا همون Cat3 تا Cat6 استفاده میشن. اما برای کابل‌های Cat7 شما باید از سوکت‌های RJ45 مخصوص که بهشون GigaGate45 یا به اختصار GG45 گفته میشه، استفاده کنید. این نوع سوکت رو شما می‌تونید برای کابل‌های نسل‌های قبلی یعنی Cat3 تا Cat6 هم استفاده کنید.

در یک دسته‌بندی دیگه سوکت‌های شبکه از نظر شکل ظاهری به چندین نوع مختلف تقسیم میشن. انواع سوکت‌های شبکه از نظر شکل ظاهری موارد زیر هستند:

  • سوکت شبکه استاندارد: منظور از سوکت‌های RJ45 استاندارد، سوکت‌های معمولی هستند که 8 پین دارند و هیچ روکش اضافه‌ای روی اونا وجود نداره.
  • سوکت شبکه روکشدار: سوکت‌های روکشدار یک لایه حفاظتی اضافه دارند. این روکش اضافه از جنس فلز یا پلاستیک نرم هست و از سوکت در برابر آسیب‌های فیزیکی یا تداخل و نویز جلوگیری می‌کنه.
  • سوکت شبکه مینیاتوری: سوکت‌های شبکه از نظر خواص شبکه کاملا شبیه سوکت‌های استاندارد هستند با این تفاوت که خیلی کوچکترند و برای فضاهای کوچک به کار میرن.
  • سوکت شبکه شانه‌دار: سوکت‌های شانه‌دار یک شاسی در کنار خودشون دارند که به نوعی نگهدارنده‌ی کابل هست و از خم شدن بیش از حد کابل جلوگیری می‌کنه.
  • سوکت شبکه Tool less: نوعی از سوکت‌های شبکه هستند که برای نصب کابل داخلشون نیاز به هیچ ابزار سوکت‌زنی ندارید و می‌تونید هر نوع کابل اترنتی رو به راحتی بهش متصل کنید.
  • سوکت شبکه زاویه‌دار: نوع زاویه‌دار سوکت شبکه یکی از انواع جالب سوکت هست که در این راهنمای خرید سوکت شبکه باهاش آشنا میشید. این نوع همونطور که از اسمش مشخصه با کابل متصل شده زاویه‌ی 90 درجه داره و برای نصب روی دستگاه‌هایی که فاصله‌ی کمی از دیوار دارند مناسبته. مزیت این نوع سوکت اینه که امکان قطعی در اونا خیلی کمه.

اغلب نمونه‌ سوکت‌های زاویه‌دار و سوکت‌های Toolless از جنس فلزی ساخته میشن و مقاومت خوبی در برابر آسیب‌های فیزیکی دارند.
راهنمای-خرید-سوکت-شبکه-اترنت

راهنمای خرید سوکت شبکه مناسب

خب تا اینجای راهنمای خرید سوکت شبکه با انواع سوکت‌ها آشنا شدیم. حالا بریم سراغ اینکه ببینیم برای خرید یک سوکت مناسب باید به چه چیزهایی توجه کنیم.

  • نوع اتصال: موقع خرید سوکت حتما دقت کنید که اتصال سوکت به کابل یا دستگاه راحت باشه. گفتیم که نوع سوکت Toolless حتی به ابزارهای سوکت‌زنی هم احتیاج نداره؛ ولی شاید یک سوکت معمولی ولی باکیفیت برای کار شما مناسب‌تر باشه.
  • نوع سوکت: سوکت‌ها بر اساس کتگوری کابل‌ها مدل‌های مختلفی دارند؛ مثلا سوکت شبکه cat6 یا cat7 که شما باید بر اساس نوع کابل‌هاتون، مدل مناسب رو بخرید.
  • شیلددار و بدون شیلد: سوکت‌های بدون شیلد که بهشون سوکت utp هم گفته میشه، معمولا ارزون‌تر هستند و برای حجم زیاد مقرون به صرفه‌ترند. ولی اگر برای فضاهای بیرونی یا محیط‌های پرخطر لازم دارید، بهتره سوکت شیلددار بخرید. سوکت‌های شیلددار هم نوع فلزی و ساده دارند که نوع فلزی مقاومت بیشتری نسبت به ضربه و فشار دارند و بهترند.
  • جک اتصال: موقع خرید سوکت به سالم بودن و انعطاف‌پذیری زبانه یا جک سوکت دقت کنید. این جک قراره اتصال سوکت به مادگی یا کیستون رو انجام بده، بنابراین باید خیلی خوب باشه. جک سفت خیلی زود می‌شکنه و جک بیش از حد منعطف هم خیلی راحت ارتباطش قطع میشه.
  • سایز سوکت: سایز سوکت باید دقیقا مطابق سایزهای استاندارد باشه تا بتونید اون رو در هر کیستون شبکه یا مادگی قرار بدید و قابلیت نصب روی هر پنلی رو داشته باشه.
  • مغناطیس سوکت: یکی از ویژگی‌های جالب بعضی از مدل‌های سوکت، اثر مغناطیسی هست که باعث اتصال بهتر و قوی‌تر سوکت به کیستون میشه.
  • نمایشگر LED: یکی از چیزهایی که موقع خرید سوکت مادگی باید در نظر بگیرید، وجود LED نمایشگر وضعیت اتصاله. البته این قابلیت الزامی نیست، ولی برای اطمینان از اتصال درست کابل خیلی به درد می‌خوره.
  • برند سوکت: برندهای مختلفی از سوکت‌ها در بازار وجود داره؛ ولی شما باید سوکت‌هایی از برندهای معتبر مثل برند امپ انتخاب کنید که هم طبق استانداردهای جهانی طراحی شده باشه و هم کیفیت ساخت خوبی داشته باشه.
  • قیمت سوکت: آخرین چیزی که باید موقع خرید سوکت بهش دقت کنید، قیمت سوکت هست. معمولا سوکت‌ها قطعات ارزان‌قیمتی هستند و نباید نگرانی از این بابت داشته باشید.
  • اگر سوکت شبکه رو انتخاب و خریداری کردین، برای نصب اون بهتره از آموزش سوکت زدن کابل شبکه استفاده کنید.

حرف آخر

راهنمای خرید سوکت شبکه به شما کمک می‌کنه که بتونید یک سوکت خوب متناسب با چیزی که نیاز دارید بخرید. سوکت شبکه نقش خیلی مهمی در انتقال اطلاعات شما در شبکه‌ داره و باید حتما سوکتی رو بخرید که شبکه‌ی شما رو فعال نگه داره. بسته به اینکه سوکت کجای شبکه قراره نصب بشه، خرابی در اون ممکنه کل عملکرد شبکه رو با اختلال مواجه کنه. فاکتورهای عملکردی و کیفیتی زیادی وجود داره که روی کار یک سوکت تاثیر داره. ولی به طور کلی موقع خرید سوکت اولویت رو کیفیت سوکت قرار بدید نه قیمت. چون این قطعه‌ی کوچک قراره کارهای بزرگی در شبکه‌ی شما انجام بده و کیفیت ساخت و عملکردش از همه چیز مهم‌تره.

سوالات متداول

منظور از عدد IP روی سوکت چیست؟

این عدد مقاومت سوکت در برابر گرد و غبار و آب رو نشون میده. معمولا عدد IP از دو رقم تشکیل شده که رقم اول مقاومت سوکت در برابر گرد و غبار و عدد دوم مقاومت در برابر رطوبت رو نشون میده.

سوکت RJ11 چه فرقی با RJ45 داره؟

سوکت‌های تلفن یا سوکت RJ11 از دو جفت سیم ساخته شده و برای انتقال داده در کابل‌های تلفن استفاده میشه. اما سوکت‌های RJ45، سوکت‌های شبکه هستند و برای کابل‌های شبکه به کار میرن. تفاوت دیگه‌ی این دو نوع سوکت در انتقال برق هست. سوکت‌های RJ11 علاوه بر انتقال داده، انتقال برق هم دارند ولی سوکت‌های شبکه فقط دیتا رو انتقال میدن.

برای پچ کورد هم باید سوکت بخریم؟

خیر، پچ کورد در دو سر خودش سوکت نصب شده داره که نصب اون در کارخانه انجام شده. خرید سوکت فقط برای انواع کابل شبکه کاربرد داره.

0 0 رای ها
رأی دهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
همچنین ببینید
بستن
دکمه بازگشت به بالا
0
افکار شما را دوست داریم، لطفا نظر دهید.x