راهنمای خرید

بررسی تفاوت داکت و ترانکینگ، خرید کدام بهتر است؟

وقتی صحبت از تفاوت داکت و ترانکینگ میشه، شاید برخی از افراد ندونن منظور از این دو نوع تجهیزات دقیقا چی هست و در کدوم قسمت شبکه به کار میرن. البته محاله کسی تا حالا داکت و ترانکینگ را ندیده باشه. شما به هر اداره و شرکتی که برین این تجهیزات را می‌تونید به در و دیوارش ببینید.

داکت و ترانکینگ دو تا از مهم‌ترین تجهیزات شبکه هستند که برای نظم دادن و حفاظت از کابل‌ها در کل ساختمان استفاده میشن. هر کدوم از این دو نوع حفاظ ویژگی‌های خاص خودشون را دارند و باید برای بخش‌های خاصی به کار برن. اما اینکه هر کدوم کجا به درد می‌خورن سوالیه که باید برای جوابش حتما با ترانکینگ و داکت آشنا باشید. در این مقاله قصد داریم به مقایسه داکت و ترانکینگ بپردازیم و ببینیم تفاوت داکت و ترانکینگ در چیه و هر کدوم کجا باید نصب بشن.

ترانکینگ و متعلقات

ترانکینگ چیست؟

خب بهتره که قبل از بررسی فرق داکت و ترانکینگ این دو تا وسیله را بشناسیم. منظور از ترانک یا ترانکینگ، کانال‌ها یا محفظه‌هایی هستن که برای نصب کابل روی دیوار یا هر سطح دیگه‌ای استفاده میشن. ترانکینگ جاهایی استفاده میشه که کابل‌کشی روکار باشه و کابل‌های برق و شبکه را از روی دیوار عبور داده باشن. معمولا کانال‌های ترانکینگ را از جنس PVC یا ABS می‌سازن. مقایسه داکت و ترانک نشون میده که وقتی از ترانکینگ استفاده میشه که حجم کابل‌ها و سیم‌هامون زیاد باشه. وظیفه‌ اصلی ترانک‌ها حفاظت از کابل‌ها در برابر فشار، ضربه یا فاکتورهای محیطی هست. اگرچه این سطح حفاظت به عوامل مختلفی از جمله جنس، کیفیت و درجه حفاظت داره.

استفاده از ترانکینگ به شما کمک می‌کنه تا کابل‌هاتون را بهتر مدیریت کنید و جلوی پیچ خوردن و تا شدن اونا را بگیرید. کاربرد دیگه ترانکینگ کم کردن نویز و امواج الکترومغناطیسی برای کابل‌های شبکه و برق هست. این کانال‌ها را میشه برای وقتایی که کابل‌های برق و شبکه کنار همدیگه هستند هم استفاده کرد. در ترانکینگ معمولا پریزهای برق و تلفن را هم تعبیه می‌کنند. بنابراین گزینه‌ خوبی برای کابل‌کشی‌های تلفن هم هست. ترانک‌ها سه مدل دارند:

  • ترانک افقی یا دیواری
  • ترانک عمودی یا ستونی
  • ترانک زیرزمینی یا دفنی

معمولا اغلب ترانکینگ‌های داخل بازار طول دو متر دارند و می‌تونید روی اونا پارتیشن هم نصب کنید. برندهای مختلفی از ترانکینگ را میشه در بازار پیدا کرد که کیفیت خوبی دارند؛ مثلا ترانکینگ لگراند یکی از بهترین‌های موجود در بازاره. خب در ادامه بحث‌مون به فرق ترانکینگ و داکت می‌پردازیم.

ترانکینگ‌ها، برای نصب متعلقات مختلفی دارند؛ مثل کادر، باکس، پریز، مسدود کننده، اتصال، زاویه، چندراهی، کلید، شاسی زنگ و… .
داکت

داکت چیست؟

بحث دیگه‌ای که قبل از بررسی تفاوت داکت و ترانکینگ باید مطرح کنیم، توضیح داکت هست. تا اینجا با ترانکینگ آشنا شدیم؛ حالا بریم سراغ داکت. داکت از نظر تکنولوژی خیلی ساده‌تر از ترانکینگه. اگرچه از نظر عملکردی، کاربردشون یکیه. داکت هم نوعی کانال برای حفاظت از کابل‌های برق و شبکه است. داکت‌ها هم زمانی استفاده میشن که کابل‌کشی ساختمان روکار باشه و کابل‌ها را نخواهند دفن کنند.

داکت از کابل‌ها در برابر ضربه، فشار، خم شدن و سایر آسیب‌های فیزیکی جلوگیری می‌کنه. همچنین اجازه نمیده که رطوبت، گرما و نور مستقیم آفتاب کابل‌ها را از بین ببره. داکت‌ها اندازه‌های مختلفی دارند و به رنگ‌های گوناگون تولید میشن. یک تفاوت داکت و ترانک ظرفیت کمتر داکت هست. داکت‌ها معمولا محلی برای نصب پریز ندارند که این هم یک فرق دیگه داکت و ترانکینگ محسوب میشه. انواع مختلفی از داکت‌ها در بازار موجود هست؛ مثلا

  • داکت ساده
  • داکت کف خواب
  • داکت شیاردار
  • داکت قرنیزی
  • داکت کمانی

داکت و ترانکینگ نه تنها برای نظم بخشیدن و حفاظت از کابل‌ها استفاده میشن؛ بلکه برای زیباسازی محیط هم تاثیر زیادی دارند. خصوصا زمانی‌که از داکت‌ها و ترانک‌های رنگی متناسب با طراحی داخلی استفاده میشه.

تفاوت داکت و ترانکینگ

همونطور که جلوتر گفتیم فرق داکت و ترانکینگ در ویژگی‌های ظاهری‌شون هست. این دو وسیله عملکرد یکسانی دارند ولی ترانکینگ یکسری قابلیت‌های اضافه‌تری هم داره. مهم‌‌ترین فرق داکت و ترانک ظرفیت اوناست. ترانک‌ها برای حجم کابل بیشتری استفاده میشن. از طرف دیگه در مسیر کابل‌کشی با ترانکینگ شما می‌تونید تجهیزاتی مثل پریز برق یا تلفن، کلید قطع و وصل، پارتیشن، آنتن و… را هم نصب کنید. این قابلیت در داکت وجود نداره. بنابراین میشه گفت که داکت کاربرد محدودتری نسبت به ترانک داره. در ادامه به بررسی جزیی‌تر و کامل‌تر تفاوت داکت و ترانکینگ می‌پردازیم.

مقایسه داکت و ترانکینگ از نظر استحکام

همونطور که گفتیم ترانکینگ‌ها برای کاربردهای گسترده‌تر استفاده میشه و ظرفیت بیشتری داره. بنابراین طبیعیه که دوام و مقاومت اونا هم خیلی اهمیت داره. معمولا ترانکینگ‌هایی که در بازار هستند، مقاومت بالایی دارند. اگرچه داکت‌ها هم مقاومت خوبی دارند؛ ولی به اندازه‌ ترانکینگ محکم نیستند. اغلب برندهای ترانکینگ‌ موجود در بازار محصولاتشون از PVC ساخته شدند؛ مثل ترانکینگ البرز. مزیت PVC مقاومت اون در برابر حرارت، فرسایش و خوردگی هست.

تفاوت داکت و ترانک از نظر سایز

همونطور که گفتیم یک تفاوت ترانک و داکت سایز اون‌هاست. معمولا از ترانکینگ برای کابل‌کشی‌های برق و شبکه در ابعاد وسیع استفاده میشه. حجم کابلی که در ترانکینگ نصب میشه خیلی بیشتر از حجم کابل داکت‌هاست. داکت‌ها معمولا در اندازه‌های کوچکتری تولید میشن. اغلب داکت‌های موجود در بازار ابعادی به اندازه‌ یک سانتی‌متر تا ده سانتی‌متر دارند. اما سایز ترانکینگ‌های بازار از 5 سانتی‌متر تا 15 سانتی‌‌متر متغیره. برخی برندها ترانکینگ‌هایی با اندازه‌های مختلف تولید می‌کنند که برای هر کاربردی مناسب باشه. مثلا ترانکینگ سوپیتا محصولات خودش را در ابعاد مختلف مثل 150*50، 105*50، 80*50 میلی‌متر و… تولید می‌کنه.

نحوه نصب داکت و ترانکینگ هم متفاوت است

یک مورد دیگه از تفاوت داکت و ترانکینگ نحوه‌ نصب اون‌هاست. گفتیم که ترانکینگ‌ها متعلقات زیادی دارند که موقع نصب باید روی ترانکینگ سوار بشن. نصب داکت کار خیلی راحتیه؛ چون فقط باید کانال اصلی و درب روی اون را نصب کنید. ولی وقتی می‌خواید ترانکینگ را نصب و راه‌اندازی کنید، باید کلیه‌ این متعلقات را هم روی اون سوار کنید. این کار ممکنه زمان بیشتری نسبت به نصب داکت از شما بگیره. البته نصب این جزییات اصلا سخت نیست و اتفاقا کار شما را راحت‌تر می‌کنه. مثلا استفاده از زاویه‌ها در ترانکینگ کار نصب اون در گوشه‌ها را راحت‌تر از نصب داکت در این بخش‌ها می‌کنه. از طرف دیگه حجم کابل‌هایی که داخل ترانکینگ تعبیه میشن هم بیشتره؛ بنابراین منظم کردن اونا ممکنه وقت و انرژی بیشتری از شما بگیره.

مقایسه قیمت داکت و ترانک

با توضیحاتی که ارائه کردیم، باید متوجه شده باشید که ترانک‌ها نسبت به داکت هزینه‌ بیشتری دارند. این مسئله هم به خاطر ظرفیت و ابعاد بزرگ‌تر ترانکه و هم کیفیت اون. گفتیم که ترانکینگ‌ از نظر کیفی هم از داکت بهتره و این مسئله باعث گران‌تر بودن اون میشه. از طرف دیگه نصب ترانکینگ هم نسبت به داکت هزینه‌های بیشتری را شامل میشه. چون نصب ترانکینگ هم کار پیچیده‌تری هست و هم جزییات بیشتری داره.

ترانکینگ

تفاوت در متعلقات که مختص ترانکینگ است

آخرین بحثی که درباره‌ی تفاوت داکت و ترانکینگ بهش می‌پردازیم، متعلقات اضافه‌ای هست که ترانکینگ داره. گفتیم که داکت فقط یک کانال ساده است که هیچ تجهیزات اضافه‌ای نیاز نداره. ولی ترانکینگ یکسری متعلقات هم نیاز داره که کارایی اون را افزایش میدن. این متعلقات عبارتند از:

  • ترانک: کانال‌های اصلی ترانکینگ‌ که کابل‌ها از داخل اون عبور می‌کنند.
  • درب ترانکینگ: دری که روی ترانک قرار می‌گیره و از کابل‌ها حفاظت می‌کنه. درب‌های ترانکینگ دو نوع سخت و نرم دارند که انعطاف‌پذیری‌شون با هم تفاوت داره.
  • زاویه‌ها: زاویه‌ها به طور کلی در گوشه‌های دیواره‌ها استفاده میشه و شما رو از تنظیم و نصب ترانک‌های صاف در گوشه‌ها بی‌نیاز می‌کنه. سه نوع زاویه داریم؛ داخلی، خارجی و تخت. زاویه‌ی داخلی برای گوشه‌های داخلی دیوار به کار میره. زاویه‌ی خارجی برای گوشه‌های خارجی دیواری نصب میشه و زاویه‌ی تخت برای نصب قائم کابل شبکه روی یک سطح صاف استفاده میشه.
  • پارتیشن: پارتیشن‌ها قطعاتی هستند که برای تفکیک کابل‌های برق و شبکه از همدیگه به کار میرن. این قطعات می‌تونن جلوی نویز و تداخلات الکترومغناطیسی را تا حد زیادی بگیرن.
  • کلید و پریز: برای ورودی و خروجی برق، شبکه و تلفن یکسری کلید و پریز روی ترانکینگ متصل میشن.
  • کادر: کادرها به فریم‌هایی گفته میشه که برای نصب کلیدها و پریزها روی ترانکینگ به کار میرن. بسته به تعداد ماژول‌هایی که باید نصب بشه، کادرها تعداد متفاوتی دارند. مثلا کادر 2 ماژول یا کادر 6 ماژول.
  • چند راهی: چندراهی‌ها معمولا برای ایجاد چندین انشعاب در داخل ترانکینگ به کار میره. معمولا به صورت سه راهی تولید میشه.
  • اتصالات: این قطعه همونطور که از اسمش مشخصه برای اینکه دو تا ترانک را بهم متصل کنید، کاربرد داره. با استفاده از اتصال شما می‌تونید تمامی درزهای بین دو تا ترانک را پوشش بدین.
  • مسدود کننده: این قطعه برای بستن انتهای ترانکینگ استفاده میشه.

حرف آخر

در این مقاله به بررسی تفاوت داکت و ترانکینگ پرداختیم و گفتیم که این دو محصول چه کاربردهایی دارند. اگرچه ترانکینگ از جنبه‌های مختلف نسبت به داکت برتری‌هایی داره؛ ولی هر جایی به درد نمی‌خوره. مثلا برای کابل‌کشی در کف ساختمان معمولا از داکت‌ها استفاده میشه. چرا که ترانکینگ‌ها حجم زیادی دارند و برای کف مناسب نیستند. از طرف دیگه ترانکینگ‌ها قیمت خرید و نصب بالاتری دارند و برای شبکه‌های کوچک شاید مقرون به صرفه نباشن.

از سوی دیگه با در نظر گرفتن کیفیت و عملکرد ترانکینگ در شبکه‌های بزرگ این محصول انتخاب بهتری برای شما خواهد بود. بررسی مقاله فرق داکت و ترانکینگ به شما یک دید خوب از این دو محصول و کارایی‌هاشون میده و به شما کمک می‌کنه که بهترین انتخاب را برای شبکه‌ خودتون داشته باشید.

سوالات متداول

در منازل مسکونی استفاده از داکت بهتر است یا ترانک؟

اگرچه ترانکینگ‌ها قابلیت‌های بیشتری دارند؛ ولی این جزییات در منازل مسکونی کمتر مورداستفاده هستند. پس گزینه‌ی بهتر برای استفاده در خانه همان داکت‌ها هستند که از لحاظ اقتصادی مقرون به صرفه‌ترند.

ترانکینگ و داکت چطور روی دیوار نصب میشن؟

برای نصب داکت روی دیوار معمولا از نوعی چسب مخصوص استفاده میشه؛ البته در برخی مدل‌ها از پیچ هم میشه استفاده کرد. برای نصب ترانکینگ چون وزن بیشتری داره، شما نمی‌تونید از چسب استفاده کنید و باید حتما پیچ و رول پلاک به کار ببرید.

0 0 رای ها
رأی دهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
همچنین ببینید
بستن
دکمه بازگشت به بالا
0
افکار شما را دوست داریم، لطفا نظر دهید.x