راهنمای خرید تجهیزات شبکه، ویژگیهای تجهیزات اکتیو و پسیو
هنگام انتخاب تجهیزات برای زیرساخت شبکه، شما باید ابتدا طرح و اندازه شبکه رو ارزیابی کنین. یک راهنمای خرید تجهیزات شبکه به شما کمک میکنه که یک کابل کشی مناسب، تجهیزات اکتیو شبکه کاربردی و خلاصه یک اتصال مطمئن در یک شبکه راه بندازین. انتخاب تجهیزات شبکه درست یکی از دغدغههای افرادیه که قصد دارن شبکه رو راهاندازی کنن و این کار باید طبق یک سری استاندارد مشخص انجام بشه. در این مقاله قصد داریم یک راهنمای خرید تجهیزات شبکه به شما ارائه بدیم که بتونید با استفاده از اون بهترین انتخابها رو داشته باشید.
بررسی تجهیزات شبکه
قبل از اینکه بریم سراغ راهنمای خرید تجهیزات شبکه، بد نیست کمی درباره تجهیزات شبکه صحبت کنیم. منظور از تجهیزات شبکه، کلیه وسایلی هستن که با هم امکان اتصال سیستمها به همدیگه و همینطور به اینترنت رو فراهم میکنن و برای انتقال اطلاعات استفاده میشن. یعنی هدف اصلی از راهاندازی یک شبکه در یک ارگان یا مجموعه انتقال اطلاعاته. این انتقال اطلاعات میتونه بین سیستمهای داخلی شبکه باشه و میتونه بین سیستمها و اینترنت باشه. در شبکههای بیسیم ارتباط میان سیستمها از طریق امواج صورت میگیره و نیازی به کابل کشی نداریم. ولی در اغلب سازمانها از شبکههای کابلی استفاده میکنن که نیاز به تجهیزات اضافه و کابل داره. به طور کلی تجهیزات شبکه به دو دسته تقسیم میشن.
- تجهیزات اکتیو شبکه
- تجهیزات پسیو شبکه
در ادامه راهنمای خرید تجهیزات شبکه، تجهیزات مربوط به هر کدوم از این دو دسته رو با هم بررسی میکنیم.
راهنمای خرید تجهیزات پسیو شبکه
منظور از تجهیزات پسیو شبکه در راهنمای خرید تجهیزات شبکه، تجهیزاتی هستن که برای انتقال داده استفاده میشن؛ ولی تاثیری روی تغییر دادهها ندارند. یعنی کلیه وسایلی که برای جابجا کردن داده از یک بخش به بخش دیگه به کار میرن، تجهیزات پسیو شبکه نام دارند. این تجهیزات غالبا مربوط به شبکههای کابلی میشن و کمتر در شبکههای بیسیم از تجهیزات پسیو استفاده میشه. چرا که انتقال اطلاعات در این شبکهها از نوع بیسیم هست. معمولا تجهیزات پسیو شبکه شامل موارد زیر میشه:
- کابلها اعم از کواکسیال یا فیبر نوری
- کانکتورها
- سوئیچ بوردها
- داکت و ترانکینگ
- سوکت
- کیستون
- رک
در ادامه این راهنمای خرید تجهیزات شبکه، ویژگیهای مهم هر کدام از این تجهیزات که موقع خرید باید توجه کنید رو بررسی خواهیم کرد.
راهنمای خرید کابل شبکه و پچ کورد
کابل شبکه و پچ کورد اسکلت شبکه شما رو تشکیل میدن و باید به درستی اونا رو انتخاب کنید. انتخاب کابل نامناسب در عملکرد کل شبکه اختلال ایجاد میکنه، بنابراین باید حتما به کیفیت و استانداردهای آن موقع خرید توجه داشته باشید. شما میتونید کابلهای خودتون رو از رده کابلهای cat5 تا cat8 انتخاب کنید. تفاوت این کابلها در سرعتشونه و از سرعت 100 مگابایت بر ثانیه برای cat5 تا سرعت 40 گیگابایت بر ثانیه برای cat8 متفاوتند. شما همچنین میتونید رنگ کابلها رو هم متفاوت بگیرید تا در کابلکشیهای شلوغ بتونید اونها رو از هم تمایز بدید؛ مثلا برای کامپیوترهای شخصی آبی بزارید و برای سرورها از کابل قرمز استفاده کنید.
یک مورد دیگه که باید موقع خرید کابل در نظر داشته باشید، جنس هسته کابله. معمولا کابلهای مسی بهترین نوع کابل چه از لحاظ کیفیت و چه از لحاظ طول انتقال اطلاعات هستند؛ اگرچه از نوع آلومینیومی گرونترن. یک مورد دیگه که باید حتما در راهنمای خرید تجهیزات شبکه در نظر گرفته بشه، طول کابل هست. انتخاب طول مناسب باید بر اساس نیاز و همینطور نوع کابل انجام بشه. مثلا کابل cat6 و کابل cat5e نمیشه بیشتر از 100 متر طول داشته باشند.
از طرف دیگه کابل بیش از اندازه بلند، دست و پاگیره و ظاهر نامرتب و شلوغی به کابل کشی شبکه میده. داشتن عایق حرارتی هم یکی دیگه از نکاتی هست که باید در این راهنمای خرید تجهیزات شبکه بهش اشاره کنیم. یکسری کابلها عایق حرارتی دارن و برای کابل کشی در نقاط گرم یا در معرض حرارت مناسبترند. جنس روکش سیم هم مهمه؛ اینکه عایق روی سیم کیفیت خوبی داشته باشه و راحت فرسوده نشه.
خب بریم سراغ پچ کورد. پچ کوردها انواع مختلفی دارن و باید بر اساس نوع نیازتون گزینه مناسب رو انتخاب کنید. مهمترین نکته انتخاب مدل درسته. یعنی شما باید بر اساس نیازتون یکی از مدلهای CAT5 تا CAT8 رو انتخاب کنید. بعد از اون باید به جنس پچ کورد توجه کنید، یکسری پچ کوردها بدنه فلزی دارن و برای کاربرد در محیطهای نامساعد یا با شرایط محیطی مرطوب و… مناسبترن. جنس هادی داخل پچ کورد هم مهمه. معمولا طلا و نقره از انواع دیگه بهترن.
راهنمای خرید داکت و ترانکینگ
داکت به کانالهای انتقال کابل روی دیوار گفته میشه. این کانالها هم روی دیوار یا سقف نصب میشن و هم میشه داخل زمین اونا رو کار گذاشت. ترانکینگ هم دقیقا شبیه داکت هست با این تفاوت که داخل ترانکینگ یکسری کانالهای ورودی و خروجی برای کلید و پریز برق و شبکه در نظر گرفته شده و نصبشون روی دیوار راحتتره. از مهمترین نکاتی که در این راهنمای خرید تجهیزات شبکه برای داکت و ترانکینگ باید اشاره کنیم، اول ظرفیت اوناست. موقع خرید داکت باید به میزان کابلهاتون دقت کنید تا داکت با اندازه مناسب رو خریداری کنید.
همچنین مقاومت بدنه داکت و ترانکینگ هم اهمیت داره. معمولا اغلب افراد داکتهای جنس PVC رو انتخاب میکنن؛ چون دوام بیشتری داره و فشار زیادی رو میتونه تحمل کنه. البته شاید قیمتش نسبت به انواع پلاستیکی کمی بیشتر باشه. کاربرد داکت یا ترانکینگ رو هم باید قبل از خرید در نظر بگیرید. برای یک اتاق با ورودیها و خروجیها زیاد یا زاویههای دیواری زیاد، ترانک بهتر جواب میده.
راهنمای خرید سوکت و کیستون
سوکت و کیستون آخرین بخش از تجهیزات پسیو شبکه هستن که در این راهنمای خرید تجهیزات شبکه به آن میپردازیم. سوکتها تجهیزات کوچیکی هستن که نقش خیلی مهمی در شبکه ایفا میکنند. در واقع کیفیت اتصالات شبکه، مستقیما با کیفیت سوکت در ارتباطه. سوکتها زمینه ارتباط تمامی تجهیزات اعم از روتر، سوئیچ و هاب به همدیگه رو فراهم میکنن و باید در انتخابشون خیلی دقت کنید. مهمترین چیزی که موقع خرید سوکت شبکه باید توجه داشته باشید، نوعش هست.
برای کابلهای اترنت شما باید حتما سوکتهای RJ45 با رده CAT مناسب رو بخرید. بعد اون باید به جنس بدنه سوکت توجه کنید که فلزی باشه یا پلاستیکی. برای محیطهایی با شرایط فیزیکی خاص بهتره سوکتهای فلزی رو انتخاب کنید که دوام بیشتری داشته باشن. یکسری سوکتهای شبکه مینیمال هم هستن که در موارد خاص کاربرد دارند. درباره کیستون شبکه هم جنس بدنه، شیلد محافظ و ابعادش موقع انتخاب مهماند. درجه جک کیستون هم باید موقع خرید در نظر گرفته بشه. کیستونها با دو درجه 90 و 180 طراحی شدن و باید بر اساس محل نصب درجه مناسب رو بخرید.
راهنمای خرید رک شبکه
رک شبکه به کابینتهایی گفته میشه که تجهیزات اصلی شبکه یعنی سرور، روتر، سوئیچ و… رو داخلش نگهداری میکنن. این قسمت بخش اصلی شبکه محسوب میشه و باید موقع خریدش خیلی دقت کنید. در این راهنمای خرید تجهیزات شبکه ما به شما میگیم موقع خرید رک باید چه چیزهایی رو در نظر بگیرید. اول از همه نوع رک هست. شما میتونید رک دیواری، رک ایستاده یا رک اوتدور بخرید که بسته به کاربردتون باید گزینه مناسب رو انتخاب کنید. معمولا برای تجهیزات کم یا فضای محدود رک دیواری انتخاب میشه. یا برای نصب تجهیزات در فضای بیرون رکهای اوتدور رو باید بخرید. مورد دیگه سایز رک هست. معمولا اندازه رکها رو با واحد یونیت نشون میدن. منظور از یونیت، واحدهای داخلی رک هست که با U نمایش داده میشه و هر کدومش معادل 1.75 اینچ هست. برای تجهیزات زیاد رکهای بزرگ نیازه و برای شبکههای محدود، یک رک کوچیک کفایت میکنه. همیشه موقع خرید رک این نکته رو در نظر بگیرید که چند یونیت خالی بمونه تا اگه بعد خواستید شبکه رو توسعه بدین، فضای کافی داخل رک داشته باشید.
نوع دیواره رک هم باید موقع خرید در نظر گرفته بشه. برای فضاهای خنک با تهویه مناسب یک رک با بدنه توری کافیه که تجهیزات خنک بشن. ولی در محیطهای بسته که تهویه کافی نیست، باید رک فن دار بخرید تا تجهیزات داخلش داغ نشه. آپشنهای دیگهای مثل قفل درب، چرخ زیر رک، پنل کنترل و… هم از مواردی هست که در این راهنمای خرید تجهیزات شبکه بهش نمیپردازیم؛ ولی موقع خرید بر اساس نیازتون باید بهش توجه داشته باشید.
راهنمای خرید تجهیزات اکتیو شبکه
در این قسمت از راهنمای خرید تجهیزات شبکه به مهمترین بخش شبکه یعنی تجهیزات اکتیو شبکه میپردازیم. منظور از تجهیزات اکتیو، دستگاههایی هستن که وظیفه انتقال، تغییر، تقویت و اصلاح سیگنالهای دادهای رو دارند. در واقع تجهیزات اکتیو مستقیما با سیگنالهای شبکه کار میکنن و خرید و نصب اونا نیاز به تخصص داره. این تجهیزات معمولا در قلب شبکه قرار میگیرن و بدون اونا عملا شبکهای وجود نخواهد داشت. مهمترین تجهیزات اکتیو شبکه، شامل موارد زیر میشه:
- سوئیچ
- ریپیتر
- هاب
- بریج
- روتر
- پرینتر
- اکسس پوینت
- فایروال
در ادامه راهنمای خرید تجهیزات شبکه، هر کدوم از این بخشها رو جداگانه بررسی میکنیم.
راهنمای خرید هاب و سوئیچ
سوئیچ و هاب دو مورد از مهمترین تجهیزاتی است که در این راهنمای خرید تجهیزات شبکه بهشون میپردازیم. سوئیچ و هاب هر دو برای اتصال چندین رایانه در یک شبکه به همدیگه استفاده میشن. فرقی که بین این دو وسیله هست اینه که هاب موقع توزیع بسته میان سیستمهای شبکه هیچ تمایزی قائل نمیشه و بسته رو برای همه میفرسته تا گیرنده اونو دریافت کنه. ولی سوئیچ بسته رو فقط برای آدرس مقصد ارسال میکنه و به نوعی هوشمندتر از هاب هست. معمولا در شبکهها بهتره از سوئیچ استفاده بشه. در این بخش ما ویژگیهایی که باید موقع خرید سوئیچ و هاب در نظر داشته باشید رو به شما میگیم.
اول از همه تعداد پورت ورودی هست. شما باید بسته به تعداد کاربرایی که قراره از این دستگاه استفاده کنند، تعداد پورت مناسب رو انتخاب کنید. بعد از اون باید به قابلیتهای کنترلی دستگاه توجه کنید. معمولا سوئیچها قابلیتهای کنترلی و پیکربندی متفاوتی دارن و شما باید بهترین و مناسبترین گزینه رو بر اساس نیاز و بودجهتون پیدا کنید. سرعت هاب و سوئیچ هم خیلی مهمه. شما باید دستگاهی رو انتخاب کنید که سرعتهای بالای شبکه رو بتونه ساپورت کنه. البته سرعتی رو که شما عملا در شبکه دارید استفاده میکنید.
راهنمای خرید بریج
یکی دیگه از تجهیزات اکتیو شبکه که در این راهنمای خرید تجهیزات شبکه بهش میپردازیم، بریج هست. بریج یعنی پل و همونطور که از اسمش پیداست برای اتصال دو یا چندتا شبکه به هم استفاده میشه. انتخاب یک بریج مناسب روی عملکرد شبکه شما خیلی موثره. موقع خرید بریج باید حتما به سرعتش دقت کنید. مشابه هاب و سوئیچ، بریج هم سرعت شبکه رو تنظیم میکنه و اگه نتونه سرعتهای انتقال اطلاعات بالا رو ساپورت کنه، عملا سرعت شبکه محدود میشه. معمولا بریجهای کابلی حرفهای تا سرعت حداکثر 10 گیگابایت بر ثانیه رو ساپورت میکنن که رقم خوب و قابل قبولیه. اگه تجهیزات بیسیم استفاده میکنید، محدوده آنتندهی بریج هم مهمه و باید بتونه سیستمهای بیشتری رو ساپورت کنه.
راهنمای خرید روتر
آخرین دیوایسی که میخوایم در این راهنمای خرید تجهیزات شبکه بهش بپردازیم، روتر هست. روتر برای انتقال یک بسته از یک شبکه کوچیک به یک شبکه بزرگتر استفاده میشه. کار روتر اینه که بستهها رو بر اساس آدرس پایانی، به مقصد موردنظر میرسونن. مثلا وقتی شما به اینترنت وصل میشین، به یک روتر نیاز دارید که بستههاتون رو به سرور درست ارسال کنه. حالا این کار رو کی انجام میده، همون مودم شما. مودمها یک روتر هم داخلشون دارن که کار مسیریابی رو براشون انجام بده. موقع خرید روتر برای شبکه بهتره اول از همه فرکانس باند روتر توجه کنید. برای یک شبکه کوچیک یک روتر 2.4 گیگاهرتزی کفایت میکنه؛ ولی شبکههای بزرگتر باندهای 5 گیگاهرتزی نیاز دارند.
نکته بعدی تعداد پورتها هست که مثل هاب و سوئیچ باید برحسب اندازه شبکه انتخاب بشه. سرعت سومین عامل مهم در یک روتره. روتری سرعتش بیشتره که استاندارد 802.11 اون نسخه بالاتری داشته باشه. پروتکلهای رمزنگاری روتر مورد دیگهای هست که باید موقع خرید بهش توجه بشه. روتر باید امنیت کافی برای شبکه شما رو فراهم کنه پس بهتره حداقل از رمزنگاری WPA2 پشتیبانی کنه.
حرف آخر
انتخاب تجهیزات شبکه، یکی از دغدغههاییه که هر مهندس آیتی ممکنه باهاش مواجه بشه. اینکه چه شبکهای باید راه اندازی کنیم و حداقل تجهیزات لازم چیا هستند، نیاز به مشاوره با یک متخصص فناوری اطلاعات داره. ولی اینکه از بین تجهیزات موجود چی بخریم بهتره، سوالیه که ما در این راهنمای خرید تجهیزات شبکه بهش جواب دادیم. انتخاب تجهیزات مناسب و کاربردی که بتونن با همدیگه به درستی کار کنن و با گذشت زمان کاراییشون رو از دست ندن؛ خیلی نکته با اهمیتیه. با توجه به حساس بودن عملکرد شبکه در یک سازمان و توجه به اینکه کوچکترین اختلالی در اون میتونه چه خسارتهایی به سازمان بزنه، میشه گفت خرید تجهیزات شبکه درست خیلی مهمه.
شاید این راهنمای خرید تجهیزات شبکه تموم چیزی که شما نیاز دارید رو نگفته باشه؛ ولی یک دید کلی بهتون میده تا بتونید بهتر تصمیم بگیرید و بفهمید که چه نکاتی موقع خرید اهمیت دارن و باید بهشون توجه کنید. امیدواریم این مقاله براتون مفید بوده باشه. نظر شما درباره راهنمای خرید تجهیزات شبکه چیه؟ فکر میکنید چه چیزای دیگهای هست که باید بهشون توجه کنیم و در نظر داشته باشیم؟
سوالات متداول
موقعی که میخواهید یک شبکه راهاندازی کنید، باید حتما این نه آیتم اکتیو و پسیو رو خریداری کنید.
• کابل شبکه
• کارت شبکه
• روتر
• هاب
• بریج
• سوئیچ
• پچ پنل
• سوکت
• رک
مودم دستگاهی که سیگنال الکتریکی رو مدولاسیون میکنه و یک اتصال بین اینترنت و شبکه داخلی ایجاد میکنه. اما کاربرد روتر توزیع بستههای شبکه بین دستگاههاست و کاربرد مجزایی داره. هر شبکهای که بخواد به اینترنت متصل بشه حتما به یک مودم نیاز داره؛ پس میشه گفت برای شبکههای داخلی با اتصال به اینترنت بله مودم هم یکی از تجهیزات شبکه محسوب میشه.
توجه کنید که بهترین اقدام لازم در مورد خرید تجهیزات شبکه، توجه به سازگاری آنها با اندازه و نیاز شبکه هست و نه قیمت آن. تجهیزات شبکه گران قیمت، لزوما با شبکه شما سازگاری ندارند.
انتخاب تجهیزات با توجه به اندازه شبکه و میزان دیتا انتقالی انجام میشه. به عنوان مثال اگر شبکه به کابل شبکه cat6 نیاز داشته باشه، باید سوکت و کیستون و… هم از رده cat6 انتخاب بشه تا سازگاری بین تجهیزات و با شبکه برقرار باشه.