راهنمای خرید

راهنمای خرید کابل شبکه – بررسی کامل ویژگی‌های کابل شبکه

در این مقاله از راهنمای خرید کابل شبکه ما به شما کمک می‌کنیم که ویژگی‌های یک کابل خوب رو بشناسید و موقع خرید بدونید که دقیقا باید به چه نکاتی توجه کنید. همونطور که حتما می‌دونید کابل شبکه چیست و به چه نحوی به عنوان شاهراه‌های ارتباطی شبکه‌ عمل می‌کنن، اگه مشکلی در این مسیرها درست بشه، شبکه‌ شما عملا از کار میفته یا در بهترین حالت یسری بخش‌هاش غیرفعال میشه. استفاده از یک کابل مناسب و درست، می‌تونه عملکرد شبکه رو تضمین کنه و خیالتون رو از بابت هر نوع خرابی و قطعی کابل برای همیشه راحت کنه.

چیزی که مهمه اینه که قبل از خرید کابل بدونید دقیقا چه کابلی مناسب شماست و برای انتخاب کابل شبکه خوب چه فاکتورهایی باید در نظر داشته باشید. اینا دقیقا مطالبی هستن که ما می‌‌خوایم در راهنمای خرید کابل شبکه دربارشون حرف بزنیم. با کمک این مقاله از راهنمای خرید کابل LAN، شما تمام نکات کیفیتی و مشخصات کابل شبکه خوب رو می‌شناسید و می‌تونید خرید خوبی داشته باشید.

مشخصات کابل شبکه

گفتیم که کابل‌های شبکه مسیرهای ارتباطی اصلی رو در شبکه‌ ما می‌سازن. درسته که اغلب شبکه‌های امروزی از اینترنت بیسیم یا همون وایرلس بهره‌‌مند شدند؛ اما، کماکان ارتباط کابلی در شبکه‌های کامپیوتری برای بخش‌های اصلی استفاده میشه. بنابراین کیفیت کابل شبکه تاثیر مستقیمی روی کیفیت عملکرد شبکه میزاره. کابل‌های شبکه موارد استفاده‌ زیادی دارند. این کابل‌ها نه تنها برای شبکه‌های اداری و سازمانی بلکه برای کاربردهای خانگی هم به کار میان ؛ مثلا برای اتصال چندین سیستم در یک شبکه‌ی کوچیک یا اتصال یک سیستم خانگی به مودم.

فرقی نمی‌کنه شما برای چه هدفی این کابل رو خریداری می‌کنید، مهم اینه که بتونید بهترین کارایی رو از اون ببینید. در شرایطی ممکنه از پچ کورد شبکه به جای کابل استفاده بشه که در مورد تفاوت پچ کورد و کابل شبکه قبلا به طور کامل توضیح دادیم و موارد استفاده هر کدام رو مشخص کردیم. در مورد کابل باید گفت که قطعی کابل شبکه‌ مودم خونه‌ شما به معنی قطعی اینترنته. پس هرگز فکر نکنید که کیفیت کابل‌تون زیاد مهم نیست. در این راهنمای خرید کابل شبکه ما بهتون میگیم چطوری کابل خوب رو پیدا کنید. برای این کار کافیه موقع خرید به مشخصات کابل لن زیر توجه کنید:

  • مدل کابل
  • جنس روکش
  • جنس هادی
  • انعطاف‌پذیری
  • مقاومت
  • قیمت
انتخاب-کابل-شبکه

نوع کابل شبکه

قبل از اینکه بریم سراغ راهنمای خرید کابل لن، بهتره انواع کابل شبکه رو بشناسیم. کابل‌های شبکه هم مثل هر تکنولوژی دیگه‌‌ای روز به روز پیشرفت کردند و بهتر شدند. البته این کابل‌ها به طور کامل جایگزین نشدند و نسل‌های قبلی هم هنوز استفاده میشه. علتش هم سازگاری کابل با بقیه‌ تجهیزات شبکه و قیمت اوناست. به طور کلی انواع کابل شبکه به شکل زیر هستند:

اولین سری از کابل‌های لن، کابل‌های cat3 بودند. این کابل‌ها برای تلفن‌های قدیمی که دو طرفه بود استفاده میشد. این کابل‌ها از نوع جفت بهم تابیده بدون شیلد بودند و تا سرعت حداکثر 10 مگابیت ‌ثانیه رو انتقال می‌دادند. از این کابل در دهه‌ 1990 استفاده میشد و الان دیگه کاملا منسوخ شدند. البته برای کاربردهای ساده هنوز هم میشه ازشون استفاده کرد.

  • Cat5: این نوع کابل سرعتش به 10 تا 100 مگابیت ثانیه میرسه و نسبت به cat3 تداخل و نویز کمتری داره. کابل‌های cat5 نوع رایجی از کابل‌های شبکه هستند که بهشون فست اترنت هم گفته میشه. این دسته کابل هم از 4 جفت بهم تابیده دارن و تا فرکانس 100 هرتز رو پشتیبانی می‌کنه. مدل‌هایی از کابل CAT5 هست که تا 12 تا پیچ خوردگی هم دارند و تا سرعت‌هایی مثل 200 مگابیت ثانیه رو هم پشتیبانی می‌کنند.
  • کابل شبکه Cat5E: رایج‌ترین نوع کابلی که در این راهنمای خرید کابل شبکه باهاش آشنا میشیم، این کابل هست. کابل‌های Cat5E به لحاظ ویژگی‌های ظاهری دقیقا شبیه همون کابل‌های Cat5 هستند؛ ولی یکم بهترند! این کابل‌ها تا فرکانس 250 هرتز رو پشتیبانی می‌کنند و تداخل و نویزشون از Cat5 کمتره. ضمن اینکه سرعت این نوع کابل هم در مدل‌های بالاترش به یک گیگابیت هم میرسه.
  • کابل شبکه Cat6: بریم سراغ دومین نوع رایج کابل شبکه که قراره در این راهنمای خرید کابل لن بشناسیم. کابل‌های cat6 نسل بعدی کابل‌های cat5 هستند که خیلی سریع تونستن جایگزین اونا در بازار بشن. این کابل‌ها قابلیت انتقال داده تا سرعت 1 گیگابایت بر ثانیه رو دارند. به لحاظ ظاهری کابل‌های دسته‌ 6 از کابل‌های دسته‌ 5 یکم ضخامتشون بیشتره. پهنای باند این نوع کابل هم تقریبا دو برابره cat5 هست و نسبت سیگنال به نویز 16 برابری دارند. بهم تابیدگی زیاد سیم‌ها در این نوع کابل باعث شده که نویز کمتری داشته باشند.
  • کابل شبکه Cat6a: یکی از قوی‌ترین و سریع‌ترین کابل‌های شبکه‌ای هست که در این راهنمای خرید کابل lan معرفی می‌کنیم. حرف A انتهای این نوع کابل به معنی پیشرفته هست و به خاطر این بهش داده شده که نسبت به Cat6 ویژگی‌های پیشرفته‌تری داره. این کابل‌ها هم تا سرعت 10 گیگابیت ثانیه رو پشتیبانی می‌کنن و فرکانس‌شون به 500 مگاهرتز هم می‌رسه. تداخل در این کابل‌ها خیلی کمه و جاهایی به کار میاد که امنیت انتقال اطلاعات اهمیت داشته باشه.
  • Cat7: کابل‌های cat7 نسل بعدی کابل‌های Cat6 هستند که سرعتشون در بهترین حالت به 40 گیگابیت ثانیه می‌رسه. اگرچه در عمل این کابل‌ها تا 10 گیگابیت ثانیه انتقال دارند. این کابل‌ها تا پهنای باند 600 مگاهرتز رو ساپورت می‌کنند. کابل‌های Cat7 روکش‌هاشون ضخیمه و جلوی نویز و تضعیف رو می‌گیره. ضمن اینکه مقاومت خیلی خوبی دارند. البته این ویژگی روی انعطاف کابل هم اثر منفی گذاشته و کمی این کابل‌ها رو سفت‌تر از مدل‌های پایین‌تر کرده. یکی از برندهای پرطرفدار این نوع کابل که در بازار موجود هست، کابل شبکه نگزنس cat7 هست که کیفیت خیلی خوبی ارائه میده.
  • Cat8: آخرین و مدرن‌ترین دسته‌ کابل‌های شبکه که در این راهنمای خرید کابل باهاش آشنا میشید، کابل cat8 هست. این کابل هنوز به اندازه‌ نسل‌های قبلی خودش جا نیفتاده و زیاد در بازار پیدا نمیشه. کابل‌های cat8 تا سرعت 25 گیگابیت ثانیه رو پشتیبانی می‌کنند و فرکانس نجومی 2 گیگاهرتز رو دارند.
انواع-کابل-شبکه

با توجه به اینکه کابل‌های cat8 شیلد دار هستند و بهم تابیدگی زیادی دارند، بنابراین قیمت این کابل‌ها هم نسبت به بقیه‌ کابل‌ها خیلی زیادتره.

فواصل درون شبکه

خب تا اینجای راهنمای خرید کابل شبکه شما رو با انواع کابل‌های موجود در بازار آشنا کردیم. حالا دیگه شما بر اساس نیازتون فهمیدید که چه نوع کابلی باید بخرید. نکته‌ای که وجود داره اینه که هر کدوم از این کابل‌ها، برای فاصله‌ مشخصی جوابگو هستند و باید به این نکته هم موقع خرید توجه کنید. در ادامه فواصل مجاز برای هر کدوم از این کابل‌ها رو به شما میگیم:

  • : ماکسیمم سرعت 100 مگابیت بر ثانیه تا فاصله‌ حداکثر 100 متر
  • : ماکسیمم سرعت 1 گیگابیت بر ثانیه تا فاصله‌ حداکثر 100 متر
  • : ماکسیمم سرعت 10 گیگابیت بر ثانیه تا فاصله‌ حداکثر 37 تا 55 متر
  • : ماکسیمم سرعت 10 گیگابیت بر ثانیه تا فاصله‌ حداکثر 100 متر
  • : ماکسیمم سرعت 100 گیگابیت بر ثانیه تا فاصله‌ حداکثر 15 متر، 40 گیگابیت بر ثانیه تا فاصله‌ حداکثر 50 متر و 10 گیگابیت بر ثانیه تا فاصله‌ 100 متر
  • : ماکسیمم سرعت 40 گیگابیت بر ثانیه تا فاصله‌ حداکثر 30 متر

فاصله‌هایی که در اینجا گفتیم، ماکزیمم فاصله برای سرعت‌های گفته شده هست. یعنی اگه شما فاصله رو از این مقدار بیشتر کنید، ممکنه سرعت انتقال داده‌تون به اندازه‌ی سرعت‌های گفته شده نباشه.

پهنای باند مورد نیاز شبکه

در این قسمت از راهنمای خرید کابل lan قصد داریم مفهومی رو براتون توضیح بدیم که نقش مهمی در سرعت کابل داره؛ یعنی پهنای باند کابل. پهنای باند به حداکثر ظرفیت یک کابل شبکه گفته میشه که می‌تونه اطلاعات رو منتقل کنه. واحد انتقال اطلاعات هم بیت هست. به تعداد بیتی که در واحد ثانیه می‌تونه به شکل همزمان از عرض کابل عبور کنه، پهنای باند گفته میشه. هر چقدر این پهنای باند بیشتر باشه، سرعت انتقال اطلاعات هم بیشتر میشه.

اگه بخوایم پهنای باند رو بهتر توضیح بدیم، اینجوری باید بگیم که اگه کابل شما یک بزرگراه برای انتقال داده باشه، پهنای باند میشه تعداد لاین‌هایی که ماشین‌ها می‌تونن حرکت کنند. مثل فاکتورهای دیگه، پهنای باند هم در انواع مختلف کابل‌ها با هم فرق داره. واحد ارزیابی پهنای باند یا همون فرکانس کابل هم گیگاهرتزه. در ادامه این راهنمای خرید کابل شبکه، با حداکثر پهنای باند مجاز برای هر نوع کابلی آشنا میشید:

  • کابل شبکه cat5: حداکثر پهنای باند 100 مگاهرتز
  • کابل شبکه Cat5E: حداکثر پهنای باند 100 مگاهرتز
  • کابل شبکه Cat6: پهنای باند حداقل 250 مگاهرتز
  • کابل شبکه Cat6a: حداکثر پهنای باند 500 مگاهرتز
  • کابل شبکه Cat7: حداکثر پهنای باند 600 مگاهرتز
  • کابل شبکه Cat8: حداکثر پهنای باند 2000 مگاهرتز
پهنای باند کابل شبکه

به این نکته دقت کنید که محاسبه سرعت شبکه بر اساس پهنای باند اصلا کار درستی نیست. یعنی شما نمی‌تونید بگید که با این میزان پهنای باند ما به این نرخ سرعت در شبکه می‌رسیم.

انواع مغزی کابل شبکه

تا اینجای راهنمای خرید کابل لن درباره‌ انواع کابل‌های شبکه و ویژگی‌هاشون صحبت کردیم. اما بهتره بریم سراغ مشخصات کلی کابل‌ها. مغزی کابل شبکه یکی از چیزهای دیگه‌ای هست که موقع خرید باید بهش توجه کنید. نوع مغزی ارتباطی با نوع کابل نداره. یعنی یک کابل شبکه از نوع cat5 می‌تونه در چند نوع مغزی موجود باشه. به صورت کلی مغزی‌های داخل کابل دو نوع دارند: جامد یا رشته‌ای. مغزی‌های جامد از یک سیم هادی داخل کابل ساخته شده ولی مغزی‌های رشته‌ای یک رشته‌ سیم هادی کوچیک داخل کابل هست. مغزی جامد برای مسافت‌های طولانی مناسب‌تره؛ چون دوام و مقاومت خوبی داره. ضمن اینکه این مغزی بدون افت سیگنال داده رو منتقل می‌کنه. اما مغزی‌های رشته‌ای بیشتر برای فضاهای پیچیده‌ داخلی استفاده میشه. علتش هم اینه که این نوع مغزی انعطاف‌پذیری بالاتری نسبت به مغزی جامد داره.

سرعت انتقال داده کابل شبکه

درباره‌ی سرعت انتقال داده در بحث فواصل بین شبکه‌ی این راهنمای خرید کابل شبکه صحبت کردیم. گفتیم که نسل‌های جدید کابل‌های شبکه تا سرعت 100 گیگابیت ثانیه رو هم ساپورت می‌کنند. ولی مجددا این سرعت‌ها رو می‌تونید در ادامه ببینید:

  • Cat5: ماکسیمم سرعت 100 مگابیت بر ثانیه
  • Cat5E: ماکسیمم سرعت 1 گیگابیت بر ثانیه
  • Cat6: ماکسیمم سرعت 10 گیگابیت بر ثانیه
  • Cat6a: ماکسیمم سرعت 10 گیگابیت بر ثانیه
  • Cat7: ماکسیمم سرعت 100 گیگابیت بر ثانیه
  • Cat8: ماکسیمم سرعت 40 گیگابیت بر ثانیه
انواع-روکش-کابل-شبکه

انواع روکش کابل لن

یکی دیگه از بحثای تخصصی در زمینه‌ راهنمای خرید کابل شبکه، نوع روکش‌های این نوع کابل‌هاست. معمولا کابل‌های شبکه با انواع مختلفی از روکش‌ها تولید میشه. شکل کلی کابل‌های شبکه از هشت هادی ساخته شده که به صورت جفت جفت به هم تابیده شدند و اصطلاحا بهشون جفت تابیده گفته میشه. دو سطح حفاظتی برای این کابل‌ها وجود داره. حفاظت سطح کل کابل و حفاظت جفت‌های بهم تابیده. معمولا کابل‌ها یا با کمک یک شیلد حفاظت میشن یا اینکه اصلا شیلدی برای حفاظت ندارد که به این حالت Unshielded یا کابل شبکه utp گفته میشه که به صورت اختصار با U نمایش داده میشه. اما کابل‌هایی که با شیلد محافظت میشن در حالت کلی کابل شبکه sftp بوده و خودشون دو دسته دارند:

  • شیلد فویلی یا Foil Shields که با حرف F نمایش داده میشه و از یک لایه‌ نازک آلومینیوم اطراف هادی ساخته شده. این نوع شیلد از نظر انعطاف پذیری بهتر از نوع بافته هستند و حجم کمتری اشغال می‌کنند.
  • شیلدهای بافته یا Braided Shield که با حرف S نمایش داده میشه و از یک لایه مس یا فلزهای دیگه برای حفاظت از هادی استفاده می‌کنن. این شیلدها به لحاظ فیزیکی سطح حفاظتی بیشتری نسبت به فویل دارن. همچنین پهنای باند در این شیلدها بیشتره؛ البته قیمتشون هم بسته به فلز به کار رفته داخلشون از شیلد فویلی بالاتره.

تا اینجای این بخش از راهنمای خرید کابل شبکه، شما مدل‌های مختلف روکش رو شناختید. حالا بریم سراغ دسته‌بندی این روکش‌ها. برای نمایش نوع شیلد و انواع روکش کابل شبکه از فرمول زیر استفاده میشه:

XX/XTP

که در این فرمول قسمت قبل از ممیز به نوع شیلد کل کابل و قسمت بعد از ممیز هم به نوع شیلد جفت‌های بهم تابیده اشاره داره. دو حرف TP هم به کلمه‌ی Twisted Pair یا جفت تابیده اشاره می‌کنه. بر اساس حروف مخففی که در بالا بهشون اشاره کردیم، انواع روکش‌های کابل شبکه عبارتند از:

  • UTP یا U/UTP: جفت بهم تابیده بدون شیلد
  • F/UTP: پوشش کامل آلومینیومی و بدون حفاظت اطراف جفت‌ها
  • U/FTP: هر جفت بهم تابیده با پوشش آلومینیومی محافظت شده و کل کابل بدون پوشش
  • S/FTP: هر جفت بهم تابیده با پوشش آلومینیومی محافظت شده و کل کابل با یک پوشش بافته
  • SF/UTP: کل کابل با یک لایه آلومینیوم و یک لایه بافته محافظت شده و جفت‌ها حفاظت ندارند
  • F/FTP: هر جفت بهم تابیده با پوشش آلومینیوم محافظت شده و کل کابل هم با یک لایه آلومینیوم محافظت شده.

یکی از برندهای معروف که انواع این کابل‌ها رو تولید می‌کنه، کابل شبکه بلدن هست که می‌تونید تنوع محصولاتش رو در بازار هم مشاهده کنید.

یک حرف مخفف که در راهنمای خرید کابل شبکه بهش اشاره نشده، STP یا Shielded Twisted-pair هست که به کابل‌های جفت تابیده‌ شیلددار گفته میشه و هیچ ربطی به حرف s که در بالا گفتیم نداره.

مقاومت در برابر نویز پذیری

خب بریم سراغ یک فاکتور مهم دیگه در کابل‌های شبکه، یعنی نویز شبکه. نویز یعنی سیگنال‌های اضافه و ناخواسته‌ای که روی عملکرد شبکه تاثیر میزارن و باعث اختلال میشن. یک کابل شبکه خوب باید تا حد امکان وجود نویز در شبکه رو کاهش بده. نویز شبکه هیچ ارتباطی به نوع کابل‌ها نداره و باید کابل با روکش مناسب بخرید. معمولا کابل‌های شیلددار بهتر می‌تونن جلوی نویز شبکه رو بگیرن. همونطور که گفتیم در نوع شیلددار هم نوع شیلد بافته بهتر از شیلد فویلی هست.

راهنمای-خرید-کابل-شبکه-لن

مسیر عبور کابل های شبکه

مسیر عبور کابل شبکه، آخرین نکته‌ای هست که قصد داریم در این راهنمای خرید کابل شبکه دربارش حرف بزنیم. وقتی که قصد خرید کابل شبکه دارید، باید ببینید که این کابل قراره کجا نصب بشه. محیطی که کابل داخلش قرار می‌گیره رو باید از چندین جنبه بررسی کنید. اول اینکه کابل قراره چقدر پیچیده بشه و خمیدگی پیدا کنه و دوم اینکه محیط چقدر تحت تاثیر عوامل فیزیکی خارجی هست. اگه قراره کابل رو جایی در فضای باز متصل کنید و رطوبت، حرارت، نور خورشید و… روی کابل تاثیر میزارن بهتره روکش‌های مغزی جامد با شیلد بافته انتخاب کنید. اگه محل نصب کابل خیلی خمیدگی و پیچ و تاب داره، باید کابل‌های مغزی رشته‌ای رو بخرید تا انعطاف‌پذیرتر باشند.

برند کابل شبکه

البته برند کابل هم مهمه. مثلا شما یک کابل شبکه لگراند بخرید، دیگه خیالتون از هر جهت راحت میشه. چون مطمئنید که تموم فاکتورهای کیفی رو برای شما برآورده می‌کنه. ولی از طرف دیگه باید بدونید که نوع کابل هم همونی هست که شما می‌‌خواید یا نه. پس بهتره هم ویژگی‌های کابل رو بشناسید و هم برندهای مطمئن بازار را. در این راهنمای خرید کابل شبکه ما همه‌ این موارد رو دربارشون صحبت می‌کنیم. در قسمت بالا مهم‌ترین ویژگی‌های یک کابل شبکه‌ یا همون کابل لن خوب رو عنوان کردیم. حالا بهتره این موارد رو خیلی جزیی‌تر بررسی کنیم.

حرف آخر

در این مقاله از راهنمای خرید کابل شبکه به بررسی انواع کابل‌های شبکه پرداختیم و شما رو با مهم‌ترین نوع‌های موجود در بازار آشنا کردیم. همونطور که میدونید کابل شبکه یکی از مهم‌ترین تجهیزات پسیو شبکه به شمار میره که تاثیر مستقیمی روی عملکرد شبکه داره. زمانی که قصد خرید کابل شبکه دارید، باید قبل از هر چیز نیازهاتون رو مشخص کنید و ببینید که چه سرعتی و چه سطح مقاومتی مد نظرتون هست.

ضمن اینکه شما باید مشخص کنید که چه فضایی قراره کابل‌ها نصب بشن. معمولا برای ادارات و شبکه‌های کوچیک از همون کابل‌های Cat5e استفاده میشه؛ چون سرعت انتقال خوبی داره. اما اگه شبکه‌ شما گسترده‌تر هست و سرعت و امنیت انتقال داده‌ها در اون اهمیت داره، بهتره به فکر کابل‌های سطح بالاتر و بهتر باشید. انتخاب نوع روکش و هادی هم به نیازتون بستگی داره. گفتیم که روکش‌های شیلددار مطمئن‌ترند و می‌تونند امنیت بیشتری برای شبکه‌ شما تامین کنند. البته بحث قیمت هم در کنار تمام این مسائل باید در نظر گرفته بشه تا در نهایت بتونید یک خرید مطمئن و عالی داشته باشید. ضمن اینکه انتخاب کابل از بین بهترین برندهای کابل شبکه هم یکی از نکات مهم در راهنمای خرید کابل شبکه هست.

سوالات متداول

منظور از کابل شبکه‌ی CCA چیست؟

به طور کلی کابل‌های شبکه از نظر نوع هادی به دسته‌های زیر تقسیم میشن:
• CCA یا Copper Clad Aluminum: کابل‌های شبکه آلومینیومی با روکش تمام مس
• CCC یا Copper Clad Copper: کابل شبکه تمام مس
• CCS یا Copper Clad Steel: کابل‌های شبکه فولادی با روکش مس

آیا رنگ‌های مختلف کابل شبکه نوعشون با هم فرق داره؟

خیر رنگ‌های مختلف کابل‌های شبکه برای تفکیک اونا از همدیگه در یک شبکه هست و ارتباطی با نوع یا کیفیت کابل نداره.

مهم‌ترین نکاتی که برای خرید کابل شبکه باید به آن توجه کنیم چیست؟

نوع و کتگوری کابل شبکه، جنس مغزی، نوع روکش، متراژ و برند کابل لن از مهم‌ترین معیارهای انتخاب کابل شبکه هستن.

کابل شبکه cat6a بهتره یا کابل شبکه cat5e؟

با افزایش کتگوری کابل شبکه میزان سرعت و پهنای باند انتقال داده در کابل بیشتر میشه در نتیجه کابل cat6a از کابل cat5a بهتره اما انتخاب بین این دو به نیاز شبکه بستگی داره

0 0 رای ها
رأی دهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
همچنین ببینید
بستن
دکمه بازگشت به بالا
0
افکار شما را دوست داریم، لطفا نظر دهید.x